Bosch Rexroth, Schunk en Siemens genomineerd voor Hermes Award

Bosch Rexroth, Schunk en Siemens zijn genomineerd voor de Hermes Award. De prijs gaat naar een marktrijp product of oplossing met een ‘opmerkelijk hoog niveau van technologische innovatie’.

De prijsuitreiking van vorig jaar

De winnaar wordt bekendgemaakt op de Hannover Messe (21 april).

‘Creativiteit en innovatiekracht’

Juryvoorzitter en voorzitter van de Fraunhofer-Gesellschaft Holger Hanselka: “Het hele scala aan moderne productietechnologiekwesties wordt vertegenwoordigd door de drie genomineerde producten: automatisering, recycling en grondstofbesparende toeleveringsketens. Op deze manier tonen ze het belang aan van productietechnologieën voor een samenleving die naar de toekomst kijkt.”

Recycling van elektrische voertuigbatterijen

Bosch Rexroth is genomineerd voor een systeem voor de industriële ontmanteling en recycling van batterijen die worden gebruikt in elektrische voertuigen. De oplossing versnelt het proces van transport tot ontladen en de recycling volgens het bedrijf met een factor 100. De restenergie uit de batterijen wordt in het proces gebruikt of aan het elektriciteitsnet geleverd. ‘Door recycling kan tot 95 procent van de chemische elementen worden teruggevoerd naar het productieproces en gericht worden hergebruikt’, aldus Bosch Rexroth.

Pakken wat je pakken kan

De jury is ook gecharmeerd van Schunks 2D Grasping Kit. De applicatiekit bestaat uit een camera met lens, een industriële pc, AI-software en een applicatie-specifieke grijper. Innovatief is de op AI gebaseerde modellering van componentvarianten en de overdracht naar een kleinere trainingsdataset, waardoor de trainingstijd voor herkenning wordt verkort. De intuïtieve gebruikersinterface is ontworpen om ook bij wisselende licht-, kleur- of achtergrondomstandigheden te zorgen voor een betrouwbare hantering van verschillende onderdelen die willekeurig op een transportband, tray of voorraadtafel zijn gerangschikt.

‘Groene’ managementtool

Tot slot maakt de SiGreen CO2-managementtool van Siemens kans op de award. SiGreen – dat in 2021 op de SPS in Neurenberg is geïntroduceerd – maakt emissies in de hele toeleveringsketen in realtime inzichtelijk. Het systeem gebruikt werkelijke gegevens in plaats van statistische gemiddelden. Zo kan de keten in kaart worden gebracht om de koolstofvoetafdruk (PCF – Product Carbon Footprint) van het product te helpen verkleinen. Gevoelige gegevens worden uitgewisseld tussen bedrijven binnen een beschermde ruimte. Deelnemers kunnen op elk moment de PCF voor toeleveringsketens en producten verifiëren.

Hannover Messe

De Hannover Messe vindt plaats van 22 tot en met 26 april met als thema ‘Energizing a Sustainable Future’. Noorwegen is partnerland en belangrijke onderwerpen zijn Industrie 4.0/Manufacturing-X, Energy for Industry, digitalisiering/AI en machine-learning, ‘koolstofneutrale’ productie en waterstof en brandstofcellen. Het programma wordt aangevuld met een reeks conferenties en fora.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *