Helena assembleert vaste-stof batterijcel met Halide Elektrolyt

Het Europese Helena-project heeft zijn eerste mijlpaal bereikt met de assemblage van complete cellen voor solid-state batterijen met halide-elektrolyt.

Helena is gericht op het ontwikkelen van de energieopslag voor hoogwaardige gebieden zoals elektrische luchtvaart. De batterijen zijn gebaseerd op een actief materiaal met hoog voltage, een lithiummetalanode met hoge capaciteit en een geleidende lithiumhalide-elektrolyt.

De halide-elektrolyt heeft nu een geleidbaarheid van enkele mS/cm, wat het mogelijk maakt om de cellen te cyclen bij hoge stromen en lagere temperaturen. Bovendien is aangetoond dat het mogelijk is om met deze halide te werken onder droge omstandigheden, wat de toepassingsmogelijkheden in de industrie vergroot.

Verder is bevestigd dat de halide-elektrolyt een hoge thermische stabiliteit heeft, wat de veilige werking van de batterijen garandeert. Tot slot zijn de eerste complete cellen geassembleerd met een lithiummetalanode, een halide-elektrolyt en een NMC622-kathode met een lading tot 4 mAh/cm2.

Protocollen

Naast de technologische kant van de zaak, zijn er protocollen opgesteld voor veilige hantering en testen van deze materialen en cellen. Deze voldoen aan Europese veiligheidsnormen en -regelgeving. Ook is er een recyclageconcept ontwikkeld voor dit type batterijen, met maximale aandacht voor veiligheid en duurzaamheid.

Consortium

Naast CIC energigune, dat als projectleider fungeert, maken nog 14 entiteiten deel uit van het consortium. Dit zijn onder andere AIT, Saint Gobain Recherche, Umicore, Lionvolt, TNO, Fraunhofer Gesellschaft, Itzehoe, TU Aachen, Mimi Tech, IFP, Pipistrel, Doo Podjetje Za Napredne Letalske Resitve, Leonardo, Fev Europe en Zabala Innovation Consulting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *