Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft talrijke vliegende objecten en hun natuurlijke principes onderzocht en technologisch geïmplementeerd. Met de BionicBee heeft het network het eerste vliegende object ontwikkeld dat in grote aantallen en volledig autonoom in een zwerm kan vliegen.

De BionicBee hield zijn eerste vliegshow op de Hannover Messe 2024.

Met een gewicht van 34 gram, een lengte van 220 millimeter en een spanwijdte van 240 millimeter is de BionicBee het kleinste vliegende object van het Bionic Learning Network. Voor het eerst gebruikten de ontwikkelaars de methode van generatief ontwerp: na het invoeren van slechts een paar parameters, gebruikt een softwareapplicatie gedefinieerde ontwerpprincipes om de structuur te optimaliseren om zo weinig mogelijk materiaal te gebruiken met behoud van een zo stabiel mogelijke constructie. Dit is essentieel voor een goede wendbaarheid en vliegtijd.

Het autonome gedrag van de bijenzwerm wordt bereikt met behulp van een indoor lokalisatiesysteem met ultra-wideband (UWB) technologie. Hiervoor zijn acht UWB ankers geïnstalleerd in de ruimte op twee niveaus. Hierdoor is een nauwkeurige tijdmeting mogelijk en kunnen de bijen zichzelf in de ruimte lokaliseren. De UWB ankers sturen signalen naar de individuele bijen, die onafhankelijk van elkaar de afstanden tot de respectieve zendelementen kunnen meten en hun eigen positie in de ruimte kunnen berekenen aan de hand van de tijdstempels.

Om in een zwerm te vliegen, volgen de bijen de paden die door een centrale computer worden gespecificeerd. Om veilig en zonder botsingen te kunnen vliegen in dichte formatie is een hoge mate van nauwkeurigheid vereist in tijd en plaats. Bij het plannen van het pad moet ook rekening worden gehouden met de mogelijke onderlinge interactie door luchtturbulentie ‘downwash’. Omdat elke bij handgemaakt is en zelfs de kleinste fabricageverschillen het vlieggedrag kunnen beïnvloeden, hebben de bijen bovendien een automatische kalibratiefunctie: Na een korte testvlucht bepaalt elke bij zijn individueel geoptimaliseerde regelaarparameters. Het algoritme kan zo de hardwareverschillen tussen de individuele bijen berekenen, waardoor de hele zwerm van buitenaf kan worden bestuurd alsof alle bijen identiek zijn.

Contactgegevens
Postbus
Postbus 530
2600 AM DELFT
Adrespostbus 530
Postcode en plaats
2600 AM Delft
Telefoon015-2518899
Meer informatieInformatie aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *