Rusland koopt nog steeds grootschalig technologische oorlogscomponenten in het Westen

Rusland heeft in de eerste 10 maanden van 2023 voor 9 miljard dollar aan technologische componenten uit het westen kunnen importeren die van cruciaal belang zijn in het conflict met Oekraïne. Dat is slechts 10% minder dan voor de exportcontroles. 2% komt uit Nederland, zo stelt een Oekraïense denktank.

En dat is alleen het direct herleidbare deel: de denktank, die bestaat uit mensen van de Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions en de Kyiv School of Economics, beoordeelt eigenlijk goederen ter waarde van 22,3 miljard dollar als geschikt voor oorlogshandelingen.

Direct na de invoering van de boycot vond er een scherpe daling plaats. Daarna werden echter al snel omwegen gevonden – veelal via China of Hongkong – om de componenten alsnog te importeren.

Het gaat bij de direct herleidbare goederen hoofdzakelijk om computerchips, lagers, navigatiesystemen en diverse elektronische componenten die door het Russische leger worden ingezet bij de ontwikkeling van raketten, drones en gepantserde voertuigen.

Volgens het onderzoek bestond minstens 44 procent van de door Rusland geïmporteerde technologie in de genoemde periode uit onderdelen afkomstig uit de VS en de EU. 2% komt uit Nederland.

Intel, Advanced Micro Devices en Texas Instruments

Belangrijke chipfabrikanten zoals Intel, Advanced Micro Devices en Texas Instruments leverden aanzienlijke hoeveelheden materiaal. In de periode van januari tot oktober 2023 importeerde Rusland voor 351 miljoen dollar aan Intel-onderdelen, 269 miljoen dollar aan producten van Analog Devices, 174 miljoen dollar aan apparatuur van AMD en 140 miljoen dollar aan producten van Texas Instruments.

De spullen worden veelal gekocht door/ via de volgende bedrijven:

De onderzoekers benadrukken de noodzaak voor westerse beleidsmakers om de restricties aan te scherpen met betrekking tot tussenpersonen die handel drijven met Rusland. Daarnaast pleiten ze voor een grotere zelfregulering binnen de private sector. Het rapport concludeert dat controle op de export nog steeds een effectief middel kan zijn om de militaire slagkracht van Rusland te beperken, ondanks de huidige omzeiling van sancties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (5)

  1. Duidelijk dat voor sommigen de centen harder tellen dan de eigen veiligheid. Wij -het westen- hebben nog niet echt geinvesteerd in de uitbouw van onze militaire capaciteit met een buurman als Rusland die dat wel doet en daarbij zelfs door ons geholpen wordt.

  2. Wij hebben niet zoveel te boycotten. Als wij het Rusland te moeilijk maken dan gaat China ons boycotten en zonder chinese chips en rubber banden uit India kan er nog auto of vrachtwagen van de band lopen. Zonder dat wordt het moeilijk een oorlog te winnen

  3. En wij, “belzen” gaan dan een “fregat” van veertig jaar sturen.
    Ai, zullen de Russen zeggen, nu is het oppassen geblazen!