Negeren van ASML kost Intel miljarden

Intel heeft dinsdag diepe operationele verliezen onthuld voor zijn foundry-business, een tegenvaller voor de chipfabrikant die probeert een technologische voorsprong terug te winnen die het in de afgelopen jaren heeft verloren aan Taiwan Semiconductor Manufacturing. Oorzaak? Geen EUV-machines van ASML gekocht.

Open rendering van ASML’s TWINSCAN NXT 1980Di

Het bedrijf meldde dat de productie-eenheid in 2023 een operationeel verlies van 7 miljard dollar heeft geleden, bovenop de 5,2 miljard aan operationele verliezen in het jaar ervoor. De omzet bedroeg 18,9 miljard in 2023, een daling van 31% ten opzichte van 27,49 miljard (2022).

Intel-aandelen daalden met 4,3% als gevolg van deze cijfers.

Gehinderd door slechte beslissingen

CEO Pat Gelsinger noemde 2024 ‘het jaar van de ernstigste operationele verliezen voor de chipproductie van het bedrijf’ en zei dat het verwacht rond 2027 break-even te draaien op operationele basis.

Gelsinger verklaarde dat de foundry-business werd gehinderd door slechte beslissingen, waaronder één jaar geleden om geen gebruik te maken van extreme ultraviolet (EUV) machines van het Nederlandse bedrijf ASML (ASML.AS). Hoewel die machines meer dan 150 miljoen dollar kunnen kosten, zijn ze kosteneffectiever dan eerdere chipproductietools.

30% productie uitbesteed aan concurrenten

Als gevolg van de misstappen heeft Intel ongeveer 30% van het totale aantal wafers uitbesteed aan externe contractfabrikanten zoals TSMC, aldus Gelsinger. Het streeft ernaar dit aantal terug te brengen tot ongeveer 20%.

Pre- en post-EUV

Intel is nu overgestapt op het gebruik van EUV-tools, die steeds meer productiebehoeften zullen dekken naarmate oudere machines worden uitgefaseerd. “In het post-EUV-tijdperk zien we dat we nu zeer concurrerend zijn op prijs, prestaties en leiderschap. In het pre-EUV-tijdperk droegen we veel kosten en waren we niet concurrerend.”

Intel heeft plannen om 100 miljard dollar te investeren in het bouwen of uitbreiden van chipfabrieken in vier Amerikaanse staten. Het succes van zijn zakelijke omslagplan hangt af van het overtuigen van externe bedrijven om gebruik te maken van zijn productiediensten.

Als onderdeel van dat plan vertelde Intel investeerders dat het de resultaten van zijn productieactiviteiten als een zelfstandige eenheid zou gaan rapporteren. Het bedrijf heeft fors geïnvesteerd om zijn voornaamste chipmakende concurrenten, TSMC en Samsung Electronics bij te benen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *