Ingenieur van het jaar: nomineren van start en hoe vaart de vorige winnaar?

Je kan weer mensen nomineren voor de Prins Friso Ingenieursprijs. Ook wordt voor de tweede keer de Kivi Engineering Student Team Award uitgereikt. Nomineren is mogelijk t/m 29 november.

prijsuitreiking prins friso ingenieursprijs 2021
De uitreiking van vorig jaar. Vlnr: Joanne Meyboom, Prinses Beatrix, Prinses Mabel, Marijn van Rooij, Nikéh Booister, Sjoerd Kerstens en Miguel Delcour. Foto Kivi

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt sinds 2015 door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (Kivi) uitgereikt aan de Ingenieur van het Jaar om excellente ingenieurs en hun werk een podium te bieden. Kivi zoekt hiervoor ‘een excellente ingenieur die naast uitstekende technische vaardigheden ook uitblinkt met een duidelijke visie, maatschappelijke impact, ondernemersgeest en innoverend vermogen’.

De uitreiking vindt plaats tijdens de Dag van de Ingenieur, op woensdag 15 maart 2023.

Student Team Award

Dit jaar wordt voor de tweede keer, de Kivi Engineering Student Team Award uitgereikt. Dit is een aanmoedigingsprijs voor studententeams, in het leven geroepen om de ingenieurs van morgen een boost geven, te tonen waar studenten in teamverband toe in staat zijn en een grotere bekendheid te bieden aan hun innovatieve projecten. 

Kijk voor de criteria en verdere informatie op: www.kivi.nl/dagvandeingenieur

Winnaar 2022: Ocean Grazer

Vorig jaar won Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer. Zijn bedrijf ontwikkelde een technologie om energie op te slaan op de zeebodem. Van Rooij en een partner richtten het bedrijf Ocean Grazer in 2018 op, als spinoff van de Rijksuniversiteit Groningen. De Ocean Battery, die deel uitmaakt van Ocean Grazer, slaat overtollige duurzame energie uit bijvoorbeeld zonne- of windkracht op als potentiële energie, gebruikmakend van de hoge druk die op de zeebodem heerst. Hiervoor pompt de Ocean Battery water uit een rigide reservoir naar grote flexibele zakken of balgen op de zeebodem, en laat het weer terugstromen als de energie nodig is.

Sinds Ocean Grazer begin dit jaar de prijs in ontvangst nam, is het een heel stuk opgeschoten richting implementatie van een pilot in een zandafgraving. Daarvan zijn er vele in Nederland, vaak wel 30 meter diep, waardoor de druk vergelijkbaar is met die in de Noordzee, en met een zandbodem, waar de Battery op kan staan. Verder is een inlands zoetwatergat uiteraard gemakkelijker te beheersen dan een locatie op zee: er is geen getij, geen stromingen en geen zout, om maar een paar zee-obstakels te noemen. Bovendien komen er in zandafgravingen steeds meer drijvende zonneparken, die piekvermogens leveren om op te slaan.

Waarschijnlijk komt de pilot in de voormalige zandwinplas bij Sellingen, waar GroenLeven het grootste drijvende zonnepark van Europa heeft

Ook tendert Ocean Grazer met de Duitse energieleverancier RWE mee voor het windpark Hollandse Kust West. Als ze dat winnen, is de eerste offshorelocatie binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *