Engineering-hoogleraar Jacquelien Scherpen wint Prins Friso Ingenieursprijs

Jacquelien Scherpen, hoogleraar engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de Prins Friso Ingenieursprijs gewonnen. De jury prijst haar veelzijdigheid die ze koppelt aan inhoudelijke diepgang.

Jacquelien Scherpen, prinses Beatrix, Miguel Delcour en Jacolien Eijer - de Jong
Vlnr Jacquelien Scherpen, prinses Beatrix, Miguel Delcour en Jacolien Eijer – de Jong. Foto: Richard van Hoek

Scherpen werkt onder meer aan samenwerkende robots en aan elektriciteitsnetwerken die zelfstandig bepalen waar de stroom wanneer naar toe moet. ‘Ze behoort op haar vakgebied, de meet- en regeltechniek, wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers’, schrijft de jury. ‘Jacquelien combineert dit op energieke wijze met een grote bestuurlijke nationale en internationale inzet voor de wetenschap en de techniek.’

Aan de Groningse universiteit is Scherpen een drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering-onderzoek en onderwijs. Ze werkt intensief samen met bedrijven en zet ook nieuwe opleidingen op. De jury: ‘Tegelijk zet ze zich ook in voor de zichtbaarheid van techniek in het algemeen, onder meer door jongeren te enthousiasmeren voor het vak van ingenieur en genderstereotyperingen ten aanzien van vrouwelijke ingenieurs te doorbreken. Alles bij elkaar maakt dit haar tot een rolmodel voor nieuwe generaties ingenieurs.’

PUBLIEKSPRIJS

De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah. Zij is deskundige op het gebied van afvalwater bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De afgelopen jaren werkte zij aan het monitoren van covid-19 in rioolwater.

De derde finalist was Simone de Rijke, adviseur kunstwerken en teamleider para­metrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij ontwikkelt digitale tools die betere ontwerpen mogelijk maken in de bouw en civiele techniek.

Team Core wint studentenprijs 

Voor de tweede keer werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de Kivi Engineering Student Team Award is Core Changemakers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team werkt aan oplossingen voor de circulaire economie. De studenten proberen het probleem van e-waste, het afval van elektronische apparaten, te tackelen met innovatieve oplossingen. De andere twee finalisten waren Green Team Twente (Universiteit Twente), dat een waterstofauto bouwt, en team !mpact (TU Eindhoven), dat vorig jaar wereldkampioen werd in de iGem-wedstrijd voor synthetische biologie.

Dit was de negende editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, die het KIVI jaarlijks uitreikt. Voor de prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. Vorig jaar won Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *