De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.
De Ocean Grazer haalt op het wateroppervlak energie uit de golven, via een systeem van adaptieve boeien, die samen een soort deken vormen. De boeien drijven zuigers aan die een balg op de zeebodem van potentiële energie voorzien. Intern verpompt het systeem water van een lage naar een hoge druk. Het drukverschil zorgt voor energieopslag in het verpompte water. In combinatie met windturbines benut de Ocean Grazer meerdere energiebronnen tegelijk, met opslag ter plekke.
Projectleider onderzoek Marijn van Rooij: "We kunnen wereldwijd in principe genoeg duurzame energie opwekken, maar energie opslaan en inzetten wanneer het ons uitkomt, is nog een puzzel. De Ocean Grazer kan dat wel."
In de afgelopen vier jaar hebben zo’n zestig studenten bijgedragen aan onderzoek en ontwikkeling. "Het mooie is dat dit niet alleen fundamenteel is, maar dat we alles direct in de praktijk kunnen uitwerken en testen. Engineering in optima forma!"
Tien jaar – of eerder?
Voorlopig sleutelt het team nog even verder. Van Rooij verwacht dat een uiteindelijke versie met een voet van zestig meter in diameter en vijftig tot honderd meter waterdiepte over een jaar of tien golven en wind om kan zetten in energie. Het opslagsysteem werkt ook afzonderlijk en kan daardoor al eerder zijn weg naar de markt vinden.