Wim van der Hoek Award voor automatische assemblage van schoppen en spades

De Wim van der Hoek Award is naar een duo gegaan dat aan Avans Hogeschool is afgestudeerd op het ontwerp van een machine voor het automatisch assembleren van een grote variëteit aan schoppen en spades. Marc Slob en Youp Verbakel hadden een innovatief ontwerp gemaakt, aldus de jury. “Dat was goed doordacht wat betreft de toegestane vrijheidsgraden. Vervolgens hebben ze het zorgvuldig uitgewerkt, met oog voor de kostprijs en de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van het productieproces.”

Marc Slob (links) en Youp Verbakel. Foto: Mikrocentrum

Slob en Verbakel deden volgens de jury een gedegen vooronderzoek om de grote variëteit aan stelen/bladen en de maatonnauwkeurigheid van de producten vast te leggen. Dat vertaalden ze naar technische specificaties voor de machine. Samen met de klant en de eindgebruiker hebben ze onderzocht hoe de machine in te richten voor een ergonomische en veilige interactie. Na het fabriceren en assembleren van de machine bleek uit eerste testen dat ze een ‘first time right’ ontwerp hadden gerealiseerd.

Goed doordacht ontwerp

Het ging om een ogenschijnlijk eenvoudig assemblageproces, dat echter meerdere uitdagingen kende, aldus de jury. “Naast de grote variëteit aan producten was er sprake van een enorme grilligheid in de toleranties van de verschillende onderdelen. Marc en Youp hebben samen een innovatief ontwerp gemaakt. Daarvoor hebben ze een passende hoeveelheid werk geleverd, want ze hebben de machine ook gebouwd en getest. Ze hebben hun ontwerp goed doordacht wat betreft de toegestane vrijheidsgraden en zorgvuldig uitgewerkt. Daarbij hadden ze oog voor de kostprijs en de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van het productieproces.”

Vier nominaties

De prijs werd uitgereikt tijdens de 22e editie van de Precisiebeurs, in Den Bosch, onder auspiciën van DSPE (Dutch Society for Precision Engineering). De prijs – ook wel Constructeursprijs genoemd – wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en hogescholen in Nederland en België. De winnaars krijgen een oorkonde, een trofee gemaakt door de Leidse instrumentmakers School en een geldbedrag, gesponsord door het EAISI-instituut van de TU Eindhoven.

Criteria bij de beoordeling van de afstudeerverslagen zijn kwaliteit van het ontwerp, onderbouwing en innovativiteit, alsmede de geschiktheid voor gebruik in het onderwijs in de constructieprincipes. De jury, onder voorzitterschap van DSPE-bestuurslid Jos Gunsing (MaromeTech), ontving dit jaar vier nominaties, waarvan één voor een duo-project. Deze nominaties, ingediend door de afstudeerbegeleiders/hoogleraren van de betreffende studenten, waren afkomstig van Avans Hogeschool in Den Bosch, Hogeschool Utrecht, TU Eindhoven en Universiteit Twente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *