De Chinese startup Betavolt heeft een nucleaire batterij onthuld die naar eigen zeggen 50 jaar lang elektriciteit kan opwekken zonder dat hij hoeft te worden opgeladen of onderhouden.
Volgens het in Peking gevestigde bedrijf is het de eerste nucleaire batterij ter wereld met 63 nucleaire isotopen in een module die kleiner is dan een muntstuk.
Het bedrijf zei dat de volgende generatie batterij al in de testfase zit en uiteindelijk in massa geproduceerd zal worden voor commerciële toepassingen zoals telefoons en drones. ‘Betavolt atoomenergiebatterijen kunnen voorzien in de behoefte aan langdurige energievoorziening in verschillende scenario’s, zoals ruimtevaart, AI-apparatuur, medische apparatuur, microprocessoren, geavanceerde sensoren, kleine drones en micro-robots’, aldus het bedrijf in een persbericht.
Volgens Betavolt levert de eerste batterij 100 microwatt vermogen en een spanning van 3V, terwijl de afmetingen 15x15x5 millimeter zijn. Het bedrijf is van plan om tegen 2025 een batterij met 1 watt vermogen te produceren. Het bedrijf stelt zich mobiele telefoons voor die nooit meer hoeven te worden opgeladen en drones die eeuwig kunnen vliegen. ‘Het gelaagde ontwerp betekent dat de batterij niet in brand vliegt of explodeert als reactie op plotselinge kracht’, aldus Betavolt. De batterij werkt bij temperaturen van -60 °C tot 120 °C.
wat met de afval ? Deze is toch radioaktief
Nee, het gaat om slechts 63 radioactieve isotopen die allemaal gedurende het gebruik omgezet worden in koper dat al helemaal niet meer radioactief is.
De halfwaarde tijd is 100 jaar, dus na 50 jaar is er nog drie kwart van het radio actieve materiaal aanwezig. Niet echt onschadelijk dus.
De vermogensdichtheid van de batterij is ook erg laag: om je laptop op te laden heb je een kruiwagen nodig om de batterij te vervoeren…
Graag van te voren nadenken over de opruimkosten als deze dingen toch ergens ongewenst opduiken. Opruimkosten in de vorm van statiegeld of zo?
Degene die dit stukje vertaald heeft, heeft het niet begrepen.
Er zijn geen 63 isotopen gebruikt maar er is een isotoop van nikkel gebruikt, in dit geval de radioactieve isotoop nikkel-63.
Is dat een beta straler
Prima idee, maarre.. Als die drone nou neerstort, hoe zit het dan met de eventueel vrijkomende straling?
En de straling ????
Geweldig maar wat zijn de stralingsrisico hierbij?!?
Ook kan een drone zich jaren lang schuilhouden en tevoorschijn komen om hun nuttig of schadelijk werk te doen?!?
Supertof maar iets te optimistisch misschien.
0.0001 watt is erg weinig. Om een telefoon een dag te draaien heb je wel iets van 25watt nodig. Ik neem aan dat dit dingetje dan wel 50 jaar lang 0.0001 watt/uur produceert. Heb je er echter nog wel 300000 nodig om een telefoon te poweren ofzo. Stel dat het ze lukt om de energiedichtheid 10000 keer beter te maken (1 watt/h per kwartje 50 jaar lang) dan zou t wel supergaaf zijn (maar misschien nog steeds te groot voor me telefoon). Maar ben bang dat deze techniek dat niet gaat redden en altijd alleen geschikt blijft voor simpele sensors enzo.
Prachtige uitvinding als het waar is en mensen die piepen om straling,zodra de zon schijnt gaan ze uren langen liggen bakken in zonnestralen of dat gezond is nee dan kan dit er ook wel bij.En nog mooier is als ze die dingen kunnen gebruiken als thuis batterij die je hele huis verwarmt zonder dat een energie maatschapij je probeert op te lichten voor 1000ende euro’s.Ik zeg laat maar komen.
Ik denk dat het goedkoper is om een privé-kerncentrale in je achtertuin te bouwen…
Dit ding heeft een activiteit van 1850 GBq. Dat wordt een vergunning bij de ANVS. En toon dan maar eens de noodzaak aan van het gebruik van een stralingsbron in je KEW dossier… om een batterij te vervangen.