Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en techniek voor gewassen. Zij gaan samenwerken met bedrijven en organisaties in de land- en tuinbouw.

Campus Venlo. Foto: Wim Vriezen

Het onderzoek komt tot stand dankzij een samenwerking tussen de Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht. De onderzoekers gaan aan de slag op de Brightlands Campus Greenport in Venlo.

Charles Underwood, hoogleraar Plant Genome Engineering aan de Radboud Universiteit en een van de initiatiefnemers: “In onze samenwerking op het gebied van crop biotechnology en engineering willen we in onderwijs en onderzoek een programma opbouwen waarin voedselproductie tegelijkertijd vanuit de plant en vanuit de techniek benaderd wordt. Die interdisciplinaire aanpak is volgens ons het sterke punt van de samenwerking tussen beide universiteiten. Dat willen we de komende jaren overtuigend neerzetten.”

Samenwerking met bedrijven

Het gaat niet alleen om een wetenschappelijke samenwerking, de onderzoeksvoorstellen worden ook ontwikkeld en uitgevoerd samen met bedrijven en organisaties in de land- en tuinbouw in de regio Noord-Limburg of daarbuiten. Zo willen de onderzoekers kennis ontwikkelen die aansluit op de praktijk en bijdragen aan een sterke land- en tuinbouwsector die qua kennis en technologisch internationaal voorop loopt.  

De samenwerkingspartners hoeven niet per se uit de regio Venlo te komen, maar het mag wel, zegt Wim Vriezen, hoogleraar Plant Functional Genomics aan de Universiteit Maastricht. Hij werkt al op de Brightlands campus in Venlo, bij het Brightlands Future Farming Institute en kent de sector en de streek. “Noord-Limburg en het aangrenzende gebied in Duitsland vormen een groot tuinbouwgebied, net zo groot als het Westland. In dat gebied is de hele waardeketen, van zaadveredeling en tuinbouwtechniek tot en met verpakking en distributie, aanwezig. Een goede omgeving om dit onderzoeksprogramma te laten groeien.”

Meer weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *