Kenniscoalitie: ‘Gezonde kenniseconomie is niet vanzelfsprekend’

Ondernemers en kennisinstellingen zijn kritisch op de plannen van de meeste politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen van 22 november. Ze vinden dat het ontbreekt aan urgentie om onze kenniseconomie gezond te houden.

mannetje klimt trap op naar lampje. krijttekening op bord
Afbeelding van Adrian via Pixabay

“Nederland raakt achterop”, zegt Marcel Levi, voorzitter van NWO en van de Kenniscoalitie, vanochtend in het Financieele Dagblad.

“Nederlands grootste economische waarde is kennis”, stelt Levi. “Daarvoor is talent nodig dat hier wil werken. Je moet investeren om dat hier te houden.” Volgens hem raakt Nederland achterop, omdat andere landen hun budgetten voor onderzoek en ontwikkeling opschroeven. “In Duitsland en Spanje steekt de politiek wel de vlag uit voor kennis en innovatie; hier is het geen issue. Een gezonde kenniseconomie is niet vanzelfsprekend.”

Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW en partner in de Kenniscoalitie, is in het FD al net zo kritisch op de campagnes van de politieke partijen. “Niemand heeft het over de vraag hoe Nederland aantrekkelijk blijft voor investeringen, of hoe we het nodige talent hier krijgen en behouden”, zegt ze. “Terwijl alle bestuurders en ceo’s die ik spreek zich daar grote zorgen over maken.”

Levi en Thijssen zijn met de hele Kenniscoalitie bezorgd over het gemak waarmee partijen plannen maken die de kenniseconomie raken. Voorbeelden daarvan zijn minder Engelstalig onderwijs, een voorstel om geld uit het Nationaal Groeifonds te halen om de accijns op benzine laag te houden en het uitkleden van fiscale voordelen voor expats.

De Kenniscoalitie bestaat uit Universiteiten van Nederland (UNL), Vereniging Hogescholen (VH), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), KNAW, NWO, ZonMw, VNO-NCW, MKB Nederland en de instituten voor toegepast onderzoek (TO2-federatie). De Kenniscoalitie streeft gezamenlijk naar optimale omstandigheden om onderzoek en innovatie in Nederland te laten bloeien en fungeert als gesprekspartner voor de overheid.

Bekijk hieronder het persbericht van de Kenniscoalitie over de plannen van de Tweede Kamer voor de kenniseconomie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *