Metalektro: ‘Politiek moet betere randvoorwaarden creëren’

Zonder goede samenwerking tussen overheid en de bedrijven in de Metalektro gaat het Nederland niet lukken de transities op het gebied van energie, digitalisering en duurzaamheid te realiseren. Dat stelt de sector op basis van het onderzoek ‘Metalektro – De sleutel naar sociaaleconomisch succes’. De overheid moet voor de randvoorwaarden zorgen.

Het eindrapport is tijdens het evenement de Dag van de Technologische Industrie aangeboden aan demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens (midden). 

Het eindrapport noemt de Metalektro ‘een onmisbare schakel voor de grote transities op het gebied van onder meer energie, digitalisering en duurzaamheid’ en benoemt dat de producten en diensten van de sector onmisbaar zijn voor zaken als bestralingsapparatuur, warmtepompen, irrigatiesystemen, radarsystemen, elektrische bussen, en vrachtwagens op waterstof.  

Randvoorwaarden

“De voorspelde economische groei kan alleen worden gerealiseerd als er sprake is van een eerlijk ondernemersklimaat, een sterke en betrouwbare infrastructuur en gelijkblijvende R&D investeringen”, zegt Theo Henrar, voorzitter FME namens de werkgevers.

“Een belangrijke randvoorwaarde is dat we in Nederland veel meer technisch talent opleiden. Opgaven die alleen door de sector en overheid samen kunnen worden opgepakt”, vult Albert Kuiper namens FNV Metaal aan.

Gertjan Tommel namens de Unie : “De Metalektro is de sector waar werknemers een mooie loopbaan kunnen hebben en echt kunnen opklimmen. Het biedt plaats voor laaggeletterden en meervoudig theoretisch opgeleiden. De waarde van de sector gaat over veel meer dan geld alleen.”

Robuuste toekomst

De sector wil snel met de politiek om tafel. “De sector vraagt de overheid onder meer om bedrijven de stabiliteit en voorspelbaarheid te bieden om de benodigde investeringen in verduurzaming te kunnen doen, om een groot en stabiel elektriciteitsnetwerk te faciliteren en om structureel te investeren in het opschalen van bestaande technologieën”, aldus Arthur Bot van CNV Vakmensen.

“Wij moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen, maar om effectief te zijn moet ook de Nederlandse overheid haar rol pakken. Alleen samen kunnen we de stappen zetten naar een robuuste toekomst”, zegt Amilde Schuur namens VHP2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *