Alzheimer voorspellen met radar

Onderzoekers van Chalmers University of Technology in Zweden hebben een methode ontwikkeld om valongevallen en cognitieve ziekten als Alzheimer te voorspellen door het looppatroon van een persoon te lezen met behulp van een radarsensor.

Tags:
render van een lopend mens en radarstraling
De kleine sensor kan worden bevestigd aan meubels, muren en plafonds.

De nieuwe methode maakt gebruik van een kleine radarsensor om real-time, met hoge resolutie het looppatroon van een persoon te lezen, vooral de tijd die nodig is om een stap te zetten.

“Het is de variatie in staptijden die de sleutel is. Een gezond persoon heeft normaal gesproken een regelmatig gangpatroon. Maar een persoon die risico loopt op valongevallen heeft vaak een grote variatie in staptijden. De eerste stap kan bijvoorbeeld een seconde duren, terwijl de tweede twee seconden kan duren’, zegt Xuezhi Zeng, een onderzoeker op het gebied van biomedische elektromagnetisme.

Zonder filmen

Een product met de sensor is niet groter dan een brandalarm en zou binnen de zorg, thuis of in de ouderenzorg kunnen worden gebruikt om risico’s in kaart te brengen. Preventieve maatregelen zoals fysiotherapie, training op maat of aanpassing van de inrichting van de woning kunnen worden toegepast om valongevallen te voorkomen.

Naast het gebruiksgemak is een ander voordeel van de methode dat het gegevens verzamelt zonder te filmen. “Dit betekent dat het kan worden gebruikt zonder inbreuk te maken op de privacy en integriteit van mensen, en zonder het gevoel van toezicht dat zoiets als een camera zou geven”, zegt Zeng.

Ook bij cognitieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer is een toename van de variabiliteit in de staptijd vaak een vroeg symptoom. De ziekte van Alzheimer is een van de meest voorkomende oorzaken van dementie in de wereld en is moeilijk in een vroeg stadium op te sporen. Ook hier kan de methode nuttig zijn als hulpmiddel bij het stellen van een vroege diagnose en bijdragen aan preventieve maatregelen en een betere kwaliteit van leven.

De methode is gebaseerd op een off-the-shelf radarsensor en daarom is een commerciële ontwikkeling in de nabije toekomst mogelijk. Op korte termijn hoopt Zeng dat het door ouderen thuis kan worden gebruikt en het zorgpersoneel objectieve en waardevolle gegevens ter ondersteuning van de besluitvorming kan bieden. Ze hoopt ook dat de methode in de toekomst klinisch onderzoek bij ouderen kan vergemakkelijken en meer verbanden kan leggen tussen een verandering in het looppatroon en het ontstaan van andere ziekten.

In Zweden vallen elk jaar ongeveer 100.000 mensen van 65 jaar of ouder zo ernstig dat ze medische hulp nodig hebben, van wie 70.000 in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Elk jaar sterven ongeveer 1000 ouderen als gevolg van een valongeval. In de VS zoeken naar schatting 3 miljoen ouderen per jaar hulp op de afdeling spoedeisende hulp als gevolg van een valongeval.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *