‘Aanstormend talent, kennisdrager en vraagbaak’ Max van Lith (Nobleo Technology) krijgt Ir. A. Davidson Award 2023

Max van Lith, mechatronics engineer bij Nobleo Technology in Eindhoven, heeft de Ir. A. Davidson Award gekregen voor zijn rol als lead mechanical engineer die op systematische en analytische wijze de lijnen uitzet voor ontwerpen op mechanisch en systeemgebied. “Max is echt een aanstormend talent, een kennisdrager en vraagbaak voor zijn collega’s. Hij weet met beperkte informatie en eisen al mogelijke ontwerprichtingen op papier te krijgen.”

Foto: Bram Saeys

Van Lith studeerde die Werktuigbouwkunde aan de TU/e. Hij deed zijn afstudeerwerk bij VDL ETG en zag dat bekroond met een nominatie voor de Wim van der Hoek Award 2017. Het betrof het ontwerp van een Z-mechanisme voor waferhandling dat 24/7 in een vacuümomgeving moet functioneren. Vervuiling en slijtage moesten daarom zoveel mogelijk worden voorkomen. Hij loste dat in zijn ontwerp op door te kiezen voor elastisch verende elementen en een contactloze actuatie met een luidsprekerspoel. Dit alles uiteraard statisch bepaald, zoals hij ook heeft beschreven in DSPE-magazine Mikroniek.

Goede lead mechanical engineer

Van Lith heeft zich vervolgens bij zijn werkgever Nobleo Technology in Eindhoven ontwikkeld tot een goede lead mechanical engineer, aldus de jury. “Hij zet op systematische en analytische wijze de lijnen uit voor ontwerpen op mechanisch en systeemgebied. Zo heeft hij de hand gehad in diverse ontwerpen voor onder meer de halfgeleiderindustrie, van complexe rechtgeleidingen met elastische elementen tot optomechatronische ontwerpen. Dit tot grote tevredenheid van de klanten, waarbij zijn inzet en betrokkenheid opmerkelijk zijn. Met beperkte informatie en eisen weet Max al mogelijke ontwerprichtingen op papier te krijgen.”

Kennis delen

Verder zet Van Lith zich binnen Nobleo Technology in om de vakinhoudelijke competenties naar een hoger niveau te tillen, vervolgt de jury haar motivering. “Zo is hij beschikbaar als vraagbaak voor het ontwerpen van lijmconstructies, staat hij bekend als kennisdrager op het gebied van poreuze luchtlagers, en geeft hij training in het uitvoeren van tolerantie-analyses. Het begeleiden van afstudeerders van de TU/e behoort eveneens tot zijn activiteiten, waarbij hij bijdraagt aan publicatie van hun werk. Ook buiten de eigen organisatie deelt Max zijn kennis en enthousiasme. Zijn opgedane kunde in het ontwerpen met magnetisme draagt hij bijvoorbeeld uit in een gastcollege op de TU/e in het vak Mechatronic Design, onderdeel van de bachelor Werktuigbouwkunde.

“Bovenstaande bevindingen hebben ons ervan overtuigd dat Max van Lith een terechte winnaar is van de Ir. A. Davidson Award 2023”, aldus juryvoorzitter Willem Tielemans. “Max is echt een aanstormend talent. We willen hem met deze prijs motiveren om zich te blijven ontwikkelen in het vakgebied en zijn enthousiasme nog meer te verspreiden.”

De Ir. A. Davidson Award dient ter stimulering van jong talent en is bedoeld voor een jonge precisietechnoloog die enige jaren werkzaam is in een bedrijf of een instituut en aantoonbaar prestaties heeft geleverd die intern en extern worden erkend. Tevens moet hij/zij door zijn/haar enthousiasme voor het vakgebied een positieve uitstraling hebben naar collega’s. De prijs is vernoemd naar de autoriteit op fijnmechanisch gebied bij Philips in de jaren vijftig en zestig. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, dit jaar voor de negende keer. De prijs omvat een oorkonde, een geldbedrag gesponsord door de Dutch Society for Precision Engineering (DSPE) en een trofee. Deze trofee, gemaakt door de Leidse instrumentmakers School, verbeeldt de handboekenreeks voor de fijnmechanische techniek waarmee Davidson de basis legde voor de constructeurs-community van Philips.

De jury ontving dit jaar vijftien nominaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *