TU/e-studenten presenteren ‘s werelds eerste offroad zonneauto: Stella Terra

Studententeam Solar Team Eindhoven van de TU/e heeft een offroad auto ontwikkeld die rijdt op energie van de zon. De wagen is niet afhankelijk van laadpalen en robuust genoeg om uit de voeten te kunnen op onverhard terrein. In oktober vertrekt het team naar Marokko, waar Stella Terra wordt getest, onder meer in de Sahara.

Tags:
Stella Terra, ’s werelds eerste offroad auto op zonne-energie van studententeam Foto: Bart van Overbeeke

De zonne-energie wordt opgevangen door zonnepanelen op het dak. Door deze zonnepanelen en de robuuste bouw heeft Stella Terra volledige onafhankelijkheid op een duurzame manier, waar dan ook ter wereld. De zonneauto – die ook mag rijden op de openbare weg – heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt 1200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 630 kilometer. 

De uitdaging

Het bouwen van een zelfvoorzienende offroad wagen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, omdat het voor zover bekend de eerste ter wereld is. “Stella Terra moet de zware omstandigheden van het offroaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. Daarom hebben wij bijna alles van Stella Terra zelf moeten ontwerpen, van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen”, aldus Wisse Bos, teammanager van Solar Team Eindhoven.

Volgens Bos loopt Stella Terra vijf tot tien jaar vooruit op de huidige markt. “We verleggen de grenzen van technologie. Met Stella Terra willen wij laten zien dat de transitie naar een duurzame toekomst reden tot optimisme biedt, en mensen en bedrijven aanmoedigen de energietransitie te versnellen.”

Marokko

Stella Terra is in Nederland uitgebreid getest, alleen is de variatie aan landschappen hier beperkt. Daarom vertrekt het team in oktober met Stella Terra naar Marokko waar de zonneauto een kleine duizend kilometer door verschillende landschappen rijdt en eindigt in de Sahara, en dat alles op de energie van de zon.

Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *