Studenten Optica en Fotonica mogen straks snoepen van lessen op alle TU’s

De TU’s van Eindhoven, Delft en Twente hebben in samenwerking met PhotonDelta en Optics Netherlands een ‘MasterPlus’-programma in Optica en Fotonica (MPOP) samengesteld, dat in september 2024 live gaat.

In het NanoLab van de TU/e wordt onderzoek gedaan naar fotonische en optische chips. Foto: Bart van Overbeeke

De masterspecialisatie zal een talentenpool vormen voor de optica- en fotonica-industrie. Door academische expertise te integreren met de behoeften van de industrie, belooft het programma hoogopgeleide professionals voort te brengen die klaar zijn om innovatie en groei in het veld te stimuleren. De universiteiten bieden de specialisatie aan binnen de bestaande masteropleidingen Applied Physics en Electrical Engineering. Het initiatief is georganiseerd door de 4TU.Federatie. 

Wisselen van campus

Doordat de universiteiten hun eigen gespecialiseerde cursussen op het gebied van optica en fotonica aanbieden en interuniversitaire activiteiten en opleidingen faciliteren, hebben studenten de flexibiliteit om de cursussen op verschillende universiteitscampussen te volgen. Er wordt een scala aan wetenschappelijke en sociale activiteiten aangeboden, evenals praktijkervaring uit de eerste hand.

De studenten kunnen challenge based projecten verwachten, evenals stages bij toonaangevende bedrijven en innovatieve startups, waaronder ASML, Signify, Smart Photonics en LioniX International. Ook zullen zij samenwerken met gerenommeerde onderzoeksinstituten als SRON en Imec.

Groeiende vraag in de Brianport-regio

Andrea Fiore, kartrekker en hoogleraar aan de TU/e: “Het MasterPlus-initiatief biedt een diepgaande expertise in optica en fotonica en brengt de studenten in contact met het lokale ecosysteem door middel van industriële stages en andere specifieke trainingen. Het is geen nieuw masterprogramma, maar eerder een master met een ‘plus’, die de carrièremogelijkheden van studenten vergroot en bijdraagt aan de strategische doelen van onze regio.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *