Plannen voor ‘s werelds eerste ijzerelektrolysefabriek op industriële schaal met lage temperatuur (video)

Ontwikkelaar van staalverwerkingsinstallaties en elektrolyse-installaties John Cockerill en staalproducent ArcelorMittal hebben plannen voor ‘s werelds eerste lage temperatuurijzerelektrolyse-installatie op industriële schaal.

De pilot plant werkt al.

De Volteron-fabriek, die in een eerste fase tussen de 40.000 en 80.000 ton ijzeren platen per jaar zal produceren, moet in 2027 in productie gaan. Zodra de technologie zich op deze schaal heeft bewezen, is het de bedoeling om de jaarlijkse capaciteit van de fabriek te verhogen tot 300.000 à 1 miljoen ton.

De bedrijven hebben meegewerkt aan een elektrochemisch proces om ijzeroxide om te zetten in ijzeren platen. Het succesvol afgeronde project, voorheen bekend als Siderwin, is gefinancierd via het Horizon 2020-programma van de EU. Naast ArcelorMittal en John Cockerill waren de projectpartners onder andere EDF, Tecnalia, Quantis, Universiteit van Aveiro, Nationale Technische Universiteit van Athene, Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, Dynergie, Recoy, CFD Numerics en Mytilineos. Deze volgende fase van het project zal worden voortgezet als een exclusief partnerschap tussen ArcelorMittal en John Cockerill.

Volteron is een koolstofvrij, koud direct elektrolyseproces dat ijzer uit ijzererts wint met behulp van elektriciteit. In een proeffabriek heeft het proces bewezen efficiënt te zijn bij gebruik van standaard ijzererts. De ijzeren platen die tijdens het elektrolyseproces ontstaan, worden vervolgens in een vlamboogoven verwerkt tot staal.

Brad Davey van ArcelorMittal: “Dit is een enorm opwindende ontwikkeling en kans voor ons bedrijf. We werken al enige tijd aan directe elektrolysetechnologie gezien het potentieel ervan om de staalproductie koolstofvrij te maken. Nu we ons energie-efficiënte, lagetemperatuurproces op pilotniveau hebben bewezen, is de logische volgende stap voor ons om door te gaan naar een industriële installatie. We willen dit doel binnen vier jaar bereiken en de eerste ter wereld zijn die staal op schaal produceert via elektrolyse bij lage temperatuur. Directe elektrolyse is een baanbrekende technologie. Hoewel de technologie nog moet rijpen, zou ze een revolutie teweeg kunnen brengen in de manier waarop staal wordt gemaakt, door koolstof volledig te verwijderen uit de staalproductie. Wij willen pioniers zijn in dat proces.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Ik zie de voordelen. Wellicht wordt er minder energie verbruikt en gaat er minder warmte verloren dan bij het klassieke proces.

    In de context van de energietransitie kan je enkel succesvol zijn als de benodigde elektriciteit ‘groen’ is.

    Welke garantie wordt hierover gegeven?