Nederlandse start-up Paebbl slaat CO2 op in bouwmateriaal

De afgelopen anderhalf jaar heeft de Nederlands-Scandinavische startup Paebbl gewerkt aan een oplossing die de mineralisatie van koolstofdioxide radicaal versnelt. Wat de planeet eeuwen zou kosten, kan Paebbl in een uur. Het bedrijf zet CO2 om in steenpoeder.

Tags:
voorbeelden van het materiaal

Aan de basis van het verwerkingsproces ligt twintig jaar wetenschappelijk onderzoek. En met een recente investering van 8 miljoen euro kan het bedrijf doorbouwen naar het uiteindelijke doel: jaarlijks miljoenen tonnen CO2 omzetten in herbruikbaar steenpoeder.

Het afvangen en permanent opslaan van koolstofdioxide vindt plaats op steeds grotere schaal, maar weinig daarvan wordt hergebruikt. Paebbl houdt zich bezig met wat bekend staat als Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS). Afgevangen koolstof wordt door Paebbl gecombineerd met mineralen, wat resulteert in een grondstof die geschikt is voor het maken van bijvoorbeeld papier en beton. Met de nieuwe investering wordt in de onderzoeksfaciliteit in Rotterdam onder andere gewerkt aan een recept voor koolstof-negatief cement.

Paebbl is in 2021 opgericht door de Nederlandse wetenschapper Pol Knops, Zweedse investeerder-ondernemers Jane Walerud en Marta Sjogren en de Finse ondernemer Andreas Saari. Paebbl gebruikt een gecontroleerd chemisch proces met gesloten kringloop, dat de natuurlijke CO2-mineralisatie versnelt.

Een factor van meer dan een miljoen

Knops: “Wij zetten CO2 om van gas naar vaste carbonaten. De aarde profiteert al miljarden jaren van een natuurlijk proces om koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen, wij bootsen dat na maar dan wel een flink stuk sneller. Onze mineralisatie versnelt het natuurlijke geologische proces met een factor van meer dan een miljoen. We kunnen dus echt een verschil maken. Wereldwijd wordt jaarlijks vier miljard  ton cement gebruikt en dat zorgt voor zo’n 8% van de totale CO2-uitstoot. Als we een deel daarvan kunnen vervangen door Paebbl’s cementeus minerale vulmiddel, wordt een baanbrekend dubbel koolstof-voordeel behaald.”

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Wat ik mis in dit stukje is de kostenkant. Hoeveel energie kost het om dit materiaal te maken? Welke andere financiële kosten zitten hier aan vast? Er is zoveel dat je kunt doen met CO2 wanneer je onbelemmerd veel energie/geld te besteden hebt, maar hoe zinvol is dat? In deze wereld vrees ik dat het alweer een geld verslindend project zou kunnen worden om de heilige CO2-reductie tot stand te brengen…