Nederlandse satelliet die het 3 maanden zou doen na 15 jaar ter ziele

Vijftien jaar geleden ontwierpen 60 Delftse studenten een satelliet die drie maanden in de ruimte zou blijven Zo’n 85.000 rondjes rond de aarde later (ongeveer 3,7 miljard kilometer) is de Delfi-C3 maandagavond aan zijn einde gekomen.

De Delfi-C3
De Delfi-C3

De nano-satelliet, de eerste satelliet gebouwd door studenten, is verbrand in de dampkring.

Dat hij het zo lang volhield, leverde veel interessante informatie op voor de wetenschappers. Delfi-C3 testte onder meer een dunnefilmzonnecel, een type zonnecel die tijdens de lancering nog nieuw was. En een sensor van TNO die de stand ten opzichte van de zon berekent.

Achterhaalde communicatie en alles zelf bouwen

De lange levensduur maakte het werk er voor de wetenschappers niet makkelijk op. Stefano Speretta van de TU/D: “Om te communiceren met Delfi-C3 gebruikten we een verouderd communicatiesysteem dat inmiddels al lang niet meer te koop is. Als iets stuk ging, moest ik alles zelf bouwen. Bovendien werden de radiosignalen steeds zwakker. Ik ben zowel verdrietig als opgelucht.”

Toch was dat alles meer dan de moeite waard. “Het project is een grote boost geweest voor de moderne ruimtevaart in Nederland en voor onze concurrentiepositie in de wereld”, zegt collega Chris Verhoeven. “Studenten kregen de smaak te pakken en begonnen ruimtevaartbedrijfjes. In 2026 willen we een onbemande verkenner naar de maan brengen. Door Delfi-C3 durven we te beweren dat we dat kunnen.”

En nu is de satelliet dus aan z’n einde gekomen. Door weerstand van de aardatmosfeer remde de satelliet langzaam af en zakte over al die jaren steeds een stukje verder naar beneden. Dat gaat steeds sneller, want hoe lager in de atmosfeer, hoe sterker de luchtweerstand. Gisteravond was de wrijving zó sterk geworden, dat Delfi-C3 is verbrand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *