Nederlands tintje aan botsproef in de ruimte

Ergens in de ruimte kan een asteroïde op ramkoers liggen voor een frontale botsing met de aarde. Esa is bang voor een verwoestende botsing en bereidt een planetaire verdedigingsmissie voor. Aan boord is een Nederlandse innovatie: HyperScout H.

Vandaag opent Esa de deuren van haar cleanroom bij Estec in Noordwijk om voor het laatst een glimp op te kunnen vangen van het ruimtevaartuig Hera. Foto: cosine, Esa

De Hera ondergaat momenteel de laatste tests voor de lancering in oktober met een SpaceX Falcon 9 raket. De missie is een vervolg op ruimtemissie Dart. Het doel: een asteroïde stoppen die met grote snelheid op onze planeet afraast.

Crash

Eind september 2022 stuurde Nasa ruimtemissie Dart naar de asteroïde Dimorphos om die daar bewust op te laten crashen en zo te zien of de asteroïde van 170 meter doorsnede uit zijn baan kon worden gebracht. Dat lukte, maar om de volledige impact van de inslag te onderzoeken, stuurt Esa de nieuwe missie Hera erheen. Dit om te kijken of het een herhaalbare planetaire verdedigingstechniek kan zijn.

Nederlandse innovatie

Het ruimteschip, ter grootte van een bestelwagen, zal Dimorphos van dichtbij bestuderen. De HyperScout H zal de samenstelling van de bodem vaststellen. HyperScout H is een hyperspectrale camera van technologiebedrijf cosine uit Sassenheim. “Het was twee jaar heel hard werken”, zegt projectmanager Pierluigi Foglia Manzillo, “maar de integratie in het ruimtevaartuig is gelukt. Alle tests zijn met succes afgerond.” Zo is de camera bestand tegen de kracht en het lawaai van het opstijgen van de raket, tot aan het aanhoudende vacuüm en de extreme temperaturen van de ruimte.

Werking

“Als je niet weet wat de samenstelling van de bodem is, heb je met HyperScout H de beste kans om die vast te stellen”, zegt Marco Beijersbergen, oprichter en directeur van cosine. “HyperScout H meet zo gedetailleerd dat het honderden kleuren waarneemt: hyperspectraal. Daardoor kunnen we op afstand, op basis van een kleurmodel van alle bekende grondstoffen, de samenstelling van de asteroïde  bepalen.”

De Hera wordt in oktober gelanceerd, om in december 2026 bij de asteroïde aan te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)