Mars-simulatie met WLAN van Lancom

In Armenië begint vandaag een Marsmissie waar 6 astronauten apparatuur, werkprocessen en experimenten testen in Mars-achtige omgevingen op aarde. De astronauten mogen de habitat alleen verlaten in ruimtepakken vol sensoren die 50 parameters controleren en via WLAN-antennes, krachtige routers en outdoor access points doorsturen. Lancom Systems verzorgt het WLAN-netwerk.

WLAN-antennes op de rug van de pakken sturen de vitale gegevens door. Foto: Lancom

Volgens directeur Gernot Grömer van het Oostenrijkse ruimteforum (OeWF) zou de eerste bemande Marsmissie in de komende 20 tot 30 jaar werkelijkheid kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, simuleert het Oostenrijkse ruimtevaartforum regelmatig expedities in Mars-achtige omgevingen op aarde. Grömer benadrukt: “Feilloze communicatie is voor onze analoge astronauten net zo belangrijk als zuurstof voor hun ademhaling. De technologie moet daarom ongelooflijk robuust zijn en bestand zijn tegen zandstormen, hitte of vrieskou. Lancom’s netwerkapparaten bieden precies deze betrouwbaarheid en vormen al meer dan tien jaar de kern van onze communicatie-infrastructuur.”    

De testlocatie bevindt zich op een hoog plateau nabij de stad Armash. Daar oefenen de astronauten noodsituaties, geïsoleerd van de buitenwereld. Hun ruimtepakken controleren onder meer hartslag, lichaamstemperatuur, CO2– en zuurstofniveau. WLAN-antennes op de rug van de pakken sturen deze vitale gegevens door. Communicatie in het veld, naar het grondstation, en de overdracht van onderzoeksgegevens, evenals de besturing van verschillende robotvoertuigen met hoge bandbreedtevereisten, verlopen ook via WLAN. Dit is mogelijk gemaakt door krachtige routers en outdoor access points, die – gemonteerd op fotostatieven – een draadloos netwerk opzetten via radiorelaisverbindingen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *