Nederlandse klimaatinnovatie Spexone de ruimte in

De Nederlandse klimaatinnovatie Spexone gaat vermoedelijk nog deze week de ruimte in. Het instrument voor fijnstofmeting zou dinsdag worden gelanceerd met Nasa-satelliet Pace, maar dat ging niet door vanwege het weer.

man in cleantechoutfit gekijkt onderdeel spexone met zaklamp
Foto: SRON

Volgens SRON, dat Spexone ontwikkelde in samenwerking met Airbus, kan het de eigenschappen van aerosolen in de atmosfeer ongekend nauwkeurig in kaart brengen, wat zal leiden tot antwoorden op openstaande klimaatvragen.

Het instrument meet aerosolen: kleine stofdeeltjes in de lucht zoals roetdeeltjes, as en woestijnstof, ook wel fijnstof genoemd. Ze hebben grote invloed op luchtvervuiling en klimaatverandering, maar hun precieze rol is onvoldoende bekend. Zo weerkaatsen de meeste aerosolen licht en hebben daarmee een afkoelend effect op de aarde, maar kunnen ze door absorptie ook een opwarmend effect hebben.

Een spectropolarimeter brengt de aerosol-eigenschappen die voor opwarming of afkoeling zorgen in kaart door te meten in hoeverre zonlicht is gepolariseerd als het via de aardatmosfeer is teruggekaatst richting de Pace-satelliet. De SpexOne weegt iets minder dan 12 kilo.

Pace missie

De Pace-satelliet wordt vanaf lanceerbasis Cape Canaveral gelanceerd met een Falcon 9 raket van SpaceX. Op de satelliet zitten ook twee Amerikaanse instrumenten, eentje die onderzoek doet naar wolkenvorming, en eentje die onderzoek doet naar de kleur van oceanen.

De satelliet heeft voor tien jaar brandstof mee en verzendt constant onderzoeksdata, die voor iedereen toegankelijk is. Verspreid over de wereld gaan vijf onderzoeksprogramma’s van start en gaan met deze data aan de slag. Naar verwachting zijn volgend jaar de eerste resultaten bekend over de invloed van stofdeeltjes op het klimaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *