Lithium: waar zijn de Europese bronnen?

De EU-batterijverordening die half augustus in werking is getreden, moet ervoor zorgen dat er meer lithium uit gebruikte batterijen wordt gebruikt. Maar op korte en middellange termijn zal dit niet genoeg zijn om aan de vraag in Europa te voldoen. KIT-onderzoekers hebben daarom aanvullende lithiumbronnen in Europa beschreven in een studie van de denktank Industrial Resource Strategies.

cover rapport lithium in europa

De PDF is onderaan dit artikel te downloaden

“Batterijrecycling speelt een belangrijke rol. Maar om de komende jaren via elektromobiliteit en energieopslag aan de vraag naar lithium te kunnen voldoen, hebben we veel meer van de grondstof nodig”, zegt professor Jochen Kolb van het Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen van het KIT. “Daarom moeten we ook toegang krijgen tot andere bronnen.”

In Europa zijn er al projecten voor de winning van lithium die verschillende wegen bewandelen. In Beauvoir, Frankrijk, zal de mijnbouw uit een conventionele mijn de komende jaren beginnen: 34.000 ton lithiumhydroxide per jaar moet worden geproduceerd uit de rotsen die daar worden gewonnen. Dit komt overeen met de hoeveelheid die nodig is voor 700.000 elektrische voertuigen.

In Duitsland worden nieuwe winningsmethoden en behandelingstechnologieën onderzocht en bewerkt: in geothermische centrales in Bruchsal, maar ook in Insheim en Landau zijn er lithiumwinningsinstallaties op proefschaal die het element uit het opgepompte thermale water van de Bovenrijn-Graben halen.

“Deze lithiumprojecten dragen bij aan een stabielere en meer gediversifieerde lithiumvoorziening voor Duitsland en Europa”, zegt Kolb. “Maar het is nu ook belangrijk dat de randvoorwaarden voor de binnenlandse winning van grondstoffen worden aangepast.”

Download hier de PDF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *