Hebben we straks allemaal een UV-ontsmetter in de keuken?

EcoLoc doodt met uv-licht bacteriën in voedsel en kan de houdbaarheid daarmee tot 300 procent verlengen. Het apparaat van het Zweedse Pure Fize past op Ikea-bakjes met doorzichtige deksel.

Tags:

De EcoLoc gebruikt UV-licht met een spectrum dat UV-A, UV-B en UV-C omvat. De deksel die het licht doorlaat wordt op de container geplaatst. Daar wordt de EcoLoc weer bovenop gezet. Met een druk op de knop begint het proces dat drie minuten duurt. Dit proces kan worden herhaald telkens als het voedsel opnieuw in de container wordt gestopt. Het product is als deksel te gebruiken op IKEA-voedselcontainers uit de 365+-serie.

Johan Tingsborg van EcoLoc: “Elke keer dat voedsel in aanraking komt met lucht of mensenhanden wordt het besmet met bacteriën en begint het te bederven. Met de EcoLoc kunnen voedselwaren als brood tot twee keer zo lang mee en tomaten tot drie keer zo lang.”

Volgens Pure Fize wordt eenderde van al het geproduceerde voedsel verspild. In Europa zijn huishoudens verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van deze verspilling.

PureFize Technologies is een onderzoeksbedrijf uit Uppsala in Zweden. Met hun gepatenteerde uv-technologie met breed spectrum kunnen ze water zuiveren, infectieziekten voorkomen en de houdbaarheid van voedsel verlengen en zo voedselverspilling verminderen. Het bedrijf gaat ook kijken hoe ze hun technologie kunnen inbouwen in koelkasten.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. ik zou graag een goed uitgevoerd validatierapport zien waarin wordt aangetoond dat de UV-ontsmetting inderdaad werkt. vooral in voedsel waarin koolwaterstoffen en vooral polysachariden zitten die efficient UV absorberen en daardoor de indringing van de straling tot enkele tientallen microns beperkt.