Financial Times: ‘Miljarden vloeien naar de ontluikende Amerikaanse batterijsector dankzij de klimaatwet’

De Inflation Reduction Act die de Amerikaanse president Joe Biden in augustus in het leven heeft geroepen, heeft grote effecten. Nu al vloeien er volgens de Financial Times miljarden naar de Amerikaanse batterijsector.

Tags:
De Livent plant in Bessemer City
De Livent plant in Bessemer City

De Act zal fiscale prikkels bieden aan bedrijven die mijnen, verwerkingsfaciliteiten, batterijfabrieken en EV-fabrieken in de VS ontwikkelen. Het drievoudige doel: klimaatverandering bestrijden; banen in de productie stimuleren; en de afhankelijkheid van China verminderen.

Als de afhankelijk van China wordt verminderd, kan dat echter ook tegen de handelsbelangen van Europa in gaan. Volgens de Europese Commissie benadeelt de wet Europese bedrijven die goederen voor de ‘duurzame economie’ produceren, zoals waterstof, batterijen en (andere) apparatuur voor hernieuwbare energie. Om dit tegen te gaan, zijn negen punten benoemd die in strijd kunnen zijn met de internationale handelsregels. Europese en Amerikaanse regeringsfunctionarissen zullen nu wekelijks bijeenkomen om een modus operandi te vinden.

Ondertussen heeft chemieconcern Livent deze week een uitbreiding afgerond van een lithiumhydroxideraffinaderij in Bessemer City, North Carolina. Het project verhoogde de Amerikaanse productiecapaciteit van de lithiumverbinding die wordt gebruikt in lithium-ionbatterijen.

En lithium is niet de enige batterij-grondstof waar geld heen gaat. Nu de VS vanaf de grond af aan een EV-ecosysteem willen opbouwen, stroomt er geld naar onder andere grafietfabrieken, kobaltraffinaderijen en gigafabrieken voor batterijen.

Volgens de Benchmark Mineral Intelligence hebben die sinds de wet 13,5 miljard dollar geïnvesteerd, tegen 7,5 miljard dollar in de drie maanden ervoor. Analisten bij Cowen schatten dat er in het komende decennium meer dan 91 miljard dollar in de batterij-industrie van het land zal worden gepompt als gevolg van de wetgeving.

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *