Elektrische auto’s laden in enkele minuten: van utopie naar werkelijkheid (video)

Elektrisch rijden met laadtijden die ‘pitstopwaardig’ zijn: volgens studententeam InMotion van de TU/e is het binnenkort realiteit. Ze wonnen onlangs Kivi‘s Best Student Team Award voor ‘electric refueling’, een innovatieve snellaadtechniek voor elektrische auto’s. Op Electronics & Applications geeft InMotion een lezing over de technologie achter het snelladen.

Tags:

FHI sprak met teammanager Julia Niemeijer en partnershipmanager Hieke van Heesch:

Het team heeft een ambitieuze laad-missie. Van Heesch: “Wij willen dat de laadtijden van een elektrische auto uiteindelijk even kort zijn als bij een benzinestation. Daarna blijven we net zo lang doorontwikkelen totdat we pitstopwaardige laadtijden bereiken met onze raceauto”.

Koelen op celniveau

Het ultieme doel van InMotion is om met een elektrische raceauto mee te doen met de 24 uur van Le Mans, de legendarische autorace voor endurance-liefhebbers. Snelle laadtijden en een batterijpakket dat lang meegaat zijn harde voorwaarden voor alle deelnemers. Het team heeft daarom een compleet nieuw batterypack ontwikkeld met een intern koelsysteem waardoor de batterijen nooit oververhit raken. “We zijn op zoek gegaan naar een techniek waarbij we het batterijpakket op celniveau kunnen koelen. Dat was niet makkelijk aangezien we het nieuwe pakket in onze huidige batterijdoos moesten stoppen. Dit vroeg om oplossingen die ontzettend nauwkeurig zijn,” aldus Niemeijer.

“Onze huidig pakket laadt in twaalf minuten en heeft dezelfde capaciteit als een Tesla model 3,” licht Van Heesch toe. “Daarmee tonen we aan dat elektrisch rijden de toekomst heeft. Als onze auto onder de extreme omstandigheden van Le Mans mee kan rijden, is het zeker mogelijk onder normale omstandigheden op de snelweg.”

De teamleden kozen bewust voor circulariteit door de bestaande auto, de Revolution, technisch te verbeteren. “Het team van InMotion wisselt elk jaar, maar de teamleden van vorige jaren blijven betrokken. De saamhorigheid is enorm. Elke week hebben we een gezamenlijke meeting waarbij we kennis en tips uitwisselen. In plaats van steeds opnieuw het wiel uit te vinden, bouwen we verder op de ervaringen van onze voorgangers met de Revolution”, aldus Van Heesch.

Volwaardige LMP 3-auto

De Revolution is inmiddels een volwaardige LMP 3-auto. “We hebben op verschillende circuits getest om ervaring op te doen, waaronder het Circuit van Zandvoort,” vervolgt Niemeijer. “Dit jaar ligt de focus nog op de techniek, zodat de 24 uur van Le Mans weer een stap dichterbij komt. De technologie is nu zover ontwikkeld dat we ons volgend jaar ook op de sportieve aspecten kunnen richten. We werken samen met professionele coureurs die de benodigde racelicenties hebben en die race-ervaring hebben opgedaan met vergelijkbare auto’s.”

Slapen op kantoor

Samenwerking draagt in belangrijke mate bij aan het succes van de Revolution. “We ontwerpen alles zelf, maar we krijgen wel hulp van partners. Ondanks de wereldwijde componentencrisis, hebben we onze doelen toch bereikt en daar zijn we trots op. We zijn heel blij met de hulp van bedrijven en onderzoeksinstellingen, maar we werken er zelf ook keihard voor. Soms rijden we naar Engeland om een bepaald onderdeel op te halen, of we slapen op kantoor omdat we geen tijd willen verliezen. Iedereen is echt super gedreven en enthousiast,” aldus Niemeijer.

Hoewel het team van InMotion als een speer vooruit gaat, kunnen Niemeijer en Van Heesch nog niet zeggen wanneer de Revolution voor het eerst zal starten op Le Mans: “We zijn afhankelijk van externe factoren waar we geen invloed op hebben. Daarom richten we ons in het komende jaar op het volwassen worden in de racerij en het fine tunen van de techniek.”

Kabels en meetapparatuur

Op de E&A-beurs zal het nieuwe team van InMotion aanwezig zijn om de presentatie te verzorgen én kunnen belangstellenden met eigen ogen de Revolution van dichtbij bewonderen. Van Heesch: “De achterklep staat letterlijk open waardoor bezoekers het batterijenpakket met de verschillende componenten kunnen bekijken. De Revolution is een raceauto maar ook een onderzoeksobject, dus je ziet allerlei kabels en meetapparatuur in de achterbak. We meten echt alles wat je maar kan bedenken om de prestaties te verbeteren”.

Neem een kijkje onder motorkap

Bezoekers van de Electronics & Applications-beurs, van 27 tot en met 29 september in Jaarbeurs Utrecht, krijpgen de kans om zelf een kijkje te nemen onder de motorkap.  

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

 1. Snel een benzine auto vol tanken voor 600km is met mijn benzineauto binnen 2 minuten geen probleem, maar 600km aan energie in een autoaccu stoppen in 2minuten heeft een groot probleem.
  Het probleem ligt niet in de toekomst bij de lader of accu maar bij de laadkabel, want daar moet dan duizenden ampère door heen volgens de wet van om, namelijk P=UxI.
  P zal minimaal 130KWh moeten zijn en dat in 2 muten door een laadkabel?? Onhandelbaar, onmogelijk en dat met miljoenen auto’s!!!
  Wie de oplossing weet mag het zeggen.
  De grote auto bedrijven,zoals Mercedes en Opel waren niet voor niets in het begin zeer terughoudend, maar ze moesten wel meedoen.
  Gerard Groeneveld
  Barendrecht