TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

‘Kritieke grondstoffen’ in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa – maar we halen ze uit verre landen. Hoe daarmee om te gaan? Met die vraag in het achterhoofd houdt TU Delft van 13-17 mei de Materials Week.  

David Peck (links) is expert op het gebied van Europese strategische autonomie en hoe dat zich verhoudt tot kritieke grondstoffen. Benjamin Sprecher is expert op het gebied van kritieke grondstoffen. Hij zet onder andere decision support tools op voor ontwerpers.

Tijdens de Materials Week laat TU Delft zien wat het allemaal doet op het gebied van kritieke grondstoffen en hoe dit bijdraagt aan het Europa van de toekomst. Reden? De Europese top over kritieke grondstoffen en er wordt van de EU-lidstaten verwacht dat ze nadenken over de Critical Raw Materials Act. Voor de universiteit twee redenen om met een eigen Materials Week te komen.  

Welke activiteiten vinden er plaats?

TU Delft heeft in feite alles in huis om Europa’s autonomie te verbeteren, stellen wetenschappers Benjamin Sprecher en David Peck (Associate Professor Critical Materials and Circulair Design) in deze longread. Met onderzoekers van alle andere faculteiten en ondersteunende staff werken ze samen om ‘het hoopvolle verhaal’ van kritieke metalen te kunnen onderzoeken en vertellen.  

Nieuwsgierig naar de verschillende activiteiten, waaronder dit seminar en dit Europese verkiezingsdebat? Check dan de Materials Week-pagina

Industrieel ecoloog Sprecher: “Onze missie is de afhankelijkheid van andere landen voor deze kritieke metalen verkleinen. Daarnaast lopen we tegen planetaire grenzen aan; we willen met ons onderzoek bijdragen aan het behoud van de aarde. Dat kan bijvoorbeeld met onderzoek naar hergebruik en (betere) recycling van deze grondstoffen en metalen. Ook in de EU-strategie zal de circulaire economie een belangrijke rol gaan spelen. Hiernaast ontwikkelen we producten die langer meegaan of waarvoor je door slim design minder kritieke metalen nodig hebt, of helemaal géén. Ons recente batterijenonderzoek is hiervan een voorbeeld; waarbij batterijen zijn uitgevonden met natrium in plaats van het kritieke materiaal lithium.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *