Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft ‘s werelds eerste prototype-installatie aangekondigd van zijn 19,3 meter lange houten windturbinebladen. De wieken worden geïnstalleerd op een bestaande windturbine in Breuna, Duitsland.

Volgens Voodin kunnen windturbines met hun gelamineerde fineerhoutbladen tot 78% minder CO2 uitstoten en gaan de productiekosten tot 20% omlaag.

De eerste prototypebladen zijn geïnstalleerd op een bestaande windturbine in Breuna, Duitsland, nabij de stad Kassel. Als volgende stap bouwt het bedrijf nieuwe prototypes, waaronder grotere bladen van 60 en 80 meter.

Voodin maakt gebruik van CNC-freesmachines. Dit maakt een hoge mate van automatisering mogelijk en maakt meer flexibiliteit mogelijk omdat de technologie kan worden gebruikt voor de productie van elk type blad.

Door het automatiseringsniveau te verhogen, neemt de behoefte aan arbeid af. Als gevolg daarvan hoeft de productie niet te gebeuren in landen met lagere arbeidskosten, waar dat nu vaak gebeurt. Dit betekent dat productie ook dichter bij de windparken mogelijk is, waardoor transportkosten en emissies veroorzaakt door transport kunnen worden verminderd.

Volgens de tests gedijen de bladen op de zwaarste onshore windenergielocaties. “We hebben de afgelopen twee jaar honderden laboratoriumtests uitgevoerd om het bladmateriaal te perfectioneren. Volgens al onze tests vertonen ze minder vermoeidheidskenmerken dan de bestaande glasvezelbladen en is bewezen dat ze alle soorten weersomstandigheden aan land extreem goed doorstaan”, zegt medeoprichter Jorge Castillo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *