De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn elektrische opvolger is al opgestaan. Atlas is met pensioen, leve Atlas!
De nieuwe Atlas moet zijn eerste professionele industriële meters onder andere gaan maken in de fabrieken Hyundai, sinds 2021 officieel eigenaar van Boston Dynamics, en bij een niet nader benoemd select aantal bedrijven.
Het wordt een stage van maanden en jaren laat Boston Dynamics weten. Om iedereen te laten zien wat de nieuwe Atlas kan, maar uiteraard net zo goed voor de makers zelf. De nieuwe elektrische humanoïde moet sterker worden dan de hydraulische pensionado en meer bewegingsmogelijkheden krijgen. Met verbeterde manipulatievaardigheden samen met nieuwe grijperopties, moet de robot in een breder takenpakket aankunnen in verschillende omgevingen.
Volledig ecosysteem
Het succes van robotimplementatie gaat verder dan alleen hardware; het vereist ook goed doordachte software en dat geldt ook voor de IT-infrastructuur en de operationele processen. Boston Dynamics heeft geïnvesteerd in geavanceerde AI- en machine-learning-tools, zoals reinforcement learning en computer-vision, om de adaptieve capaciteiten van hun robots te verbeteren. Het bedrijf benadrukt ook hun vermogen een volledig ecosysteem van software, diensten en ondersteuning. Zo heeft het bedrijf ook een software-oplossing zoals Orbit gelanceerd, om het beheer van robotvloten te vereenvoudigen en digitalisering te ondersteunen.
Overstijgen
Dat Atlas een menselijke vorm heeft, is vooral gebaseerd op de wens een robot te bouwen die kan bewegen en dynamisch in balans te blijven in een ongestructureerde en onbekende omgeving. Het doel is dat de robot daarbij zo optimaal mogelijk taken kan uitvoeren. Atlas is dan weliswaar een humanoïde maar het is niet de bedoeling dat hij kampt met de beperkingen van het menselijk bewegingsapparaat. De robot is ontworpen om, ook gevaarlijke, taken uit te voeren op manieren die de menselijke mogelijkheden overstijgen – in diverse omgevingen.