Een constructief stabiel vliegtuig? Zóóó 2023…

Vliegtuigen die van vorm kunnen veranderen tijdens de vlucht, om lichter en efficiënter te zijn. Dat is de uitdaging van ruimtevaartprofessor Chiara Bisagni (TU Milaan.)

vliegtuigvorm in lichtlijnen

In haar project Nabucco ontwikkelt ze radicaal nieuwe concepten van adaptieve composietstructuren: structuren die van vorm kunnen veranderen door gebruik te maken van het fenomeen van constructieve instabiliteit.

In de luchtvaart wordt het knikken van constructies over het algemeen vermeden omdat dit direct grote vervormingen kan genereren en zelfs een catastrofale instorting kan veroorzaken. Nabucco ziet constructieve instabiliteit daarentegen als een ontwerpmogelijkheid die moet worden onderzocht op zijn revolutionaire potentieel.

Het idee is om de nadelen van instabiliteit op een positieve manier te gebruiken voor het bedenken, ontwerpen en bouwen van composietstructuren – en in het bijzonder adaptieve vleugels. Bisagni zal nieuwe ontwerp-, analyse- en optimalisatiemethoden ontwikkelen op basis van analytische formuleringen, neurale netwerkalgoritmen en een geïntegreerde, multidisciplinaire ontwerpbenadering.

Bisagni ontving de ERC Advanced Grant van de European Research Council voor het Nabucco-project: het eerste in ruim 10 jaar dat ze uitvoert in Italië. Het afgelopen decennium werkte ze aan de Universiteit van Californië San Diego (VS) en aan de TU Delft. Bisagni is Fellow van het American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) en lid van de Uitvoerende Raad van het International Committee on Composite Materials (ICCM).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *