CES Innovation Award voor twaalf Nederlandse startups

Twaalf van de 70 Nederlandse startups die in januari naar de techbeurs CES gaan, hebben een Innovation Award gekregen. Daarmee behoren ze tot de internationaal beste ontwerpen, innovaties en producten.

De winnende Nederlandse startups zijn Axelera, Doser, Focus, Healthplus.ai, Ink Invent, LV EnergyMantispectra, Naya, Sevvy, SlimDesign, Susphos en Whispp. MantiSpectra werkt bijvoorbeeld aan een kleine spectrale chip die materiaaleigenschappen nauwkeurig in real-time kan meten en op grote schaal kan worden geproduceerd. Een ander voorbeeld is Susphos dat een nieuwe circulaire methode ontwikkelt om duurzame fosfaatproducten te produceren uit afvalwater. Een andere winnaar is Whispp dat AI-spraaktechnologie ontwikkelt die gefluisterde spraak in real-time omzet in de natuurlijke stem van een persoon, inclusief de bedoelde intonatie en emotie.

Het Nederlandse kabinet is van plan om de komende jaren extra stappen te nemen om het Nederlandse startup- en scale-up ondernemingsklimaat verder te verbeteren. Daarom zijn er vijf gedetailleerde ambities vastgesteld voor meer financiering en betere toegang tot marktkapitaal, voldoende beschikbaar talent, een hoger aantal techbanen, meer doorgroei naar scale-ups en een focus op kennisintensieve startups (deep tech).

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “In de afgelopen zeven jaar hebben Nederlandse startups georganiseerd deelgenomen aan de CES. Voor behoorlijk veel van deze groeibedrijven was dit hun doorbraak. Ik ben overtuigd van het Nederlandse kennisniveau en onze innovatiekracht. En deze onderscheidingen bevestigen dat weer. Daarom moeten we het Nederlandse startup en scale-up klimaat blijven stimuleren en inzetten op goede samenwerking tussen ondernemers en onderzoekers, maar ook met het loskrijgen van meer durfinvesteringen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *