Brainportregio in wereldtop van tech-ecosystemen

Eindhoven staat op de zevende plaats als het gaat om de meest veelbelovende wereldwijde ‘science hubs’. Dat stelt Dealroom.co, een leverancier van data over startups, technologische ecosystemen en investeringen.

Tags:
lampje (eureka)
Afbeelding van talha khalil via Pixabay

Het rapport vergeleek 201 ecosystemen wereldwijd. Regio Eindhoven scoort hoog dankzij de aanwezigheid van hoogstaande wetenschap, universitair geschoold talent en patenten.

De data van Dealroom.co worden gebruikt door overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties om meer inzicht te vergaren. In het rapport ‘The next generation of tech ecosystems’ is een ranglijst gemaakt van de 201 beste ecosystemen ter wereld. De regio Brainport Eindhoven staat op plek 7 op de lijst van ‘Science Hubs’. Dat zijn regio’s die een vooraanstaande positie hebben op het gebied van hoog-technologisch onderzoek, universitair talent en patenten. Na Oxford is Eindhoven de hoogstgeplaatste regio in Europa.

Startup-versnellers

Volgens Robert-Jan Smits, bestuursvoorzitter van de TU/e, is de mooie positie in dit rapport het resultaat van de uitstekende samenwerking van alle partijen in het ecosysteem van de Brainportregio. “We zetten als TU/e al vele jaren in op ondernemerschap, challenge based learning, studententeams, en startups, en we hebben traditioneel een enorm sterke onderzoekssamenwerking met de hightechindustrie, wat allemaal bijdraagt aan dit resultaat. Het is mooi dat met dit rapport de leidende positie van de regio weer eens wordt onderstreept.”

The Gate

Veel van de startups die verantwoordelijk zijn voor de hoge positie van Eindhoven in de ranglijst, hebben een steuntje in de rug gehad van The Gate, het platform in de Brainportregio waar tech startups in de eerste fase van hun bestaan terecht kunnen om een vliegende start te maken.

“Sinds we begin 2021 zijn begonnen met The Gate, zijn al honderden startups verder geholpen, alleen dit jaar al vierhonderd”, zegt directeur van Brainport Development, Paul van Nunen. “Dat gebeurt op velerlei manieren; met financiering, door advisering, door ze te koppelen aan relevante connecties in het ecosysteem en ga zo maar door. Dat werkt. Wij hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat de Brainport Eindhoven regio ook de volgende wereldspelers gaat voortbrengen.” 

Maatschappelijke uitdagingen

Ook voor Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, is het succes van de Brainportregio geen verrassing: “Startups beginnen vaak met een idee om de wereld op hun manier een beetje beter te maken, maar om dat idee werkelijkheid te maken is een grote opgave. In Brabant werken we samen met universiteiten, ontwikkelmaatschappijen en regio’s om die startups van a tot z te begeleiden naar succes, bijvoorbeeld via Braventure. Dit rapport laat zien dat je in Brabant moet zijn voor succes.”

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *