AI herkent bollenziekte vanuit de lucht

Er is een AI-model ontwikkeld waarmee drones de bollenziekte botrytis kunnen herkennen. Hierdoor kan het gebruik van gewassenbeschermingsmiddelen worden verlaagd.

Tags:

Het model gebruikt kunstmatige intelligentie om grote hoeveelheden dronedata te analyseren. Het resultaat is een overzichtelijke kaart waar op de millimeter nauwkeurig is te zien welke planten ziek zijn of risico lopen.

De onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus presenteerden de eindresultaten in het rapport Remote Sensing voor Sierteelt.

Botrytis – en meer?

Het model is geschikt om botrytis bij tulpen en hyacinten te herkennen. De verwachting is dat – met enkele relatief kleine aanpassingen – ook andere ziektes op te sporen zijn bij andere gewassen. Voor telers is dit een zeer interessante ontwikkeling. Niet alleen milieutechnisch, het kan ook kostenbesparend zijn. Bijvoorbeeld omdat er geen grote hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen ingekocht hoeven te worden, de kans op mislukte oogsten verkleind wordt en er geen mensen meer het veld in hoeven die bovendien nooit iedere plant kunnen controleren. Aanvullend hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van een vrij te verkrijgen en relatief goedkope drone. De drone kan zelfs volledig automatisch missies uitvoeren, al moet er momenteel nog altijd een piloot aanwezig zijn.

Vervolg

‘Remote Sensing voor Sierteelt’, zoals het project heet, krijgt een vervolg. Binnen het project wordt gekeken of of de metingen nauwkeuriger kunnen worden gemaakt door middel van het combineren van dronedata met satellietbeelden en actuele gegevens over de bodem en het weer.

Enkele grote bedrijven vanuit de agri-sector hebben zich gemeld om te onderzoeken of de technologie ook andere ziektebeelden kan herkennen bij andere gewassen. Daarbij wordt er gekeken naar de schaalbaarheid en de ontwikkeling van het businessmodel.

Dit project werd medemogelijk gemaakt door de gemeente Katwijk, Holland Rijnland en Drone-Engineering & Operations studenten van het ROC van Amsterdam.

Achtergrond

Europese Unie heeft het doel gesteld om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen de komende jaren flink te verminderen. Dit is onderdeel de European Green Deal, waarmee de EU Europa in 2050 het eerste klimaat-neutrale continent ter wereld wil maken. Overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen brengt namelijk risico’s met zich mee voor onder andere de waterkwaliteit en biodiversiteit. Door vroegtijdig en nauwkeurig te signaleren dat er omstandigheden zijn waartegen de gewassen beschermd moeten worden, kunnen deze middelen zeer precies worden toegepast en het gebruik ervan aanzienlijk worden gereduceerd.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *