Ministerie wijst groot testgebied aan voor onbemand vliegen met drones

Tussen Unmanned Valley en Droneport Rotterdam komt een testgebied voor onbemand vliegen met drones (BVLOS). Dit wordt gezien als een belangrijke doorbraak voor de sector.

Start-en-Landingsplek-BVLOS-Corridor

In Nederland is wettelijk bepaald dat drones niet buiten het zicht van de dronepiloot mogen vliegen. Voor de gemiddelde gebruiker is dit geen groot probleem, maar voor innovatieve Nederlandse  bedrijven is deze strikte regelgeving een belemmering. Dit vindt ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat nu versoepelingen heeft aankondigd, waaronder het ‘BVLOS’-testgebied tussen Unmanned Valley en Droneport Rotterdam.

Een vereiste voor veel innovatie in de onbemande luchtvaart, is dat de drone opereert buiten het directe zicht van een piloot. Dit worden ook wel ‘Beyond Visual Line of Sight’ of ‘BVLOS’-vluchten genoemd. Dit is relevant voor het afleggen van grotere afstanden met drones en voor de ontwikkeling van autonome toepassingen.

Naar de buurlanden

In onze buurlanden wordt de Europese wetgeving al jaren een stuk minder streng geïnterpreteerd. Dit leidt er toe dat sommige bedrijven hun activiteiten naar het buitenland hebben verplaatst. “Deze nieuwe regelgeving biedt de Nederlandse sector de kans om weer aan te sluiten bij de internationale kopgroep.”  aldus Theo de Vries, Directeur van Unmanned Valley.

De provincie Zuid-Holland wil zo snel mogelijk aan de slag. Er moet een testgebied langs de kust gecreëerd worden waarbinnen drones veilig buiten het directe zicht van hun piloten kunnen opereren. Het Rijk heeft hiervoor het gebied tussen Unmanned Valley en Droneport Rotterdam aangewezen. Naast langeafstandsvluchten en autonome vluchten, is het ook de bedoeling dat er getest wordt met U-space voorlopers en de integratie van bemand en onbemand vliegen. Ook willen de betrokken partijen de ervaringen die in dit testgebied worden opgedaan, gebruiken om het luchtruim van de toekomst vorm te geven.

Deze zomer drones spotten?

Unmanned Valley is al een aantal jaar bezig met het realiseren van een BVLOS-testgebied. Het voormalige Vliegkamp Valkenburg en de omliggende gebieden beschikken inmiddels over (drone)radars, RF-detectie en commandocentra. De organisatie kan niet wachten om de corridor in gebruik te nemen – maar drones spotten op het strand van Scheveningen zit deze zomer waarschijnlijk nog niet in. Ondanks alle inspanningen kunnen de procedures namelijk nog flink wat tijd in beslag nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *