Trappen en bordessen bij machines: wie is verantwoordelijk?

Wij zijn fabrikant van machines en bouwen deze machines ook samen vooral in de distributiesector. Nu hebben we een klant die graag zelf de trappen en bordessen wil plaatsen naast onze samengestelde machines. Echter die trappen en bordessen zijn naar onze mening onderdeel van de machine en wij zijn de machinebouwer. Als er iets gebeurt door verkeerde plaatsing van de trappen en bordessen willen wij daar niet op aangesproken kunnen worden. Hoe leggen we dit contractueel vast?

Tags:

Antwoord

Het klopt dat als trappen en bordessen toegang geven tot onderhouds- en bedienposities in de machine, deze moeten worden gezien als onderdeel uitmakend van uw machine. U als machinebouwer bent dus ook verantwoordelijk voor een juiste plaatsing, de juiste hoogte en breedte, eventuele vaste of beweegbare afschermingen op het bordes.

Trappen en bordessen, die toegang geven tot de machine, dienen te voldoen aan de normenreeks EN-ISO 14122 deel 1 t/m 4. Een partij die gewend is bordessen te bouwen voor een gebouw of ander bouwwerk zal mogelijk het bouwbesluit toepassen, waardoor de railing slechts 1000 mm (in plaats van 1100 mm) hoog zullen zijn. De eisen uit de norm EN-ISO 14122-3 zijn in onderstaande figuur weergegeven.

Als uw klant toch zelf de trappen en bordessen die toegang geven tot onderhouds- en bedienposities van uw machine wil bouwen en plaatsen, is het verstandig om de eisen waaraan volgens uw bedrijf moet worden voldaan, goed door te spreken met uw klant en de afspraken hiervan op papier te zetten. Zolang u niet zelf de trappen en bordessen ontwerpt en aanbrengt kunt u ook niet de verantwoording voor de gehele machine nemen en er een CE-markering op aanbrengen.

Als de klant toch zelf de trappen en bordessen gaat ontwerpen en aanbrengen dient hij dit te doen volgens uw instructies en doet u er goed aan om het eindresultaat te reviewen. Alleen als het ontwerp en de realisatie voldoet aan uw eisen kunt u een EG-Verklaring van overeenstemming opstellen en ondertekenen en uiteindelijk de CE-markering aanbrengen.

Deze vraag is beantwoord door Fusacon BV

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

 1. De klant wordt in deze constructie onderaannemer, van de machinebouwer, met een deeloplevering.
  Ik stel me 2 vragen,
  a) Kan de CE-markering ook verstrekt worden als de Machine bouwer, 1. de randvoorwaarden voor de bordessen gesteld worden (IS0 14122) en 2. het overzicht van toegangsvereisten aanbied? Daarmee de eisen vastlegt voor veilig gebruik.
  b) Waar ligt de eindverantwoording voor bordessen als de machine deel uitmaakt van een installatie, welke valt onder Richtlijn Arbeidsmiddelen, waarbij meerdere machines aan-een-gesloten opereren en gedeelde bordessen vereisen.

  Bram Smits

  1. Beste Bram,
   Dank voor je reactie met 2 extra vragen a) en b).

   Mijn antwoord op vraag a) zou zijn:
   In de Nederlandse gids voor toepassing van de Machinerichtlijn staat geschreven in § 46 Niet voltooide machines:
   Machines die op zich de bepaalde toepassing ervan kunnen uitvoeren, maar alleen de benodigde beveiligingsmiddelen of veiligheidscomponenten missen, worden niet
   beschouwd als niet voltooide machines.
   Dus: Ja, je moet een CE-markering aanbrengen op een machine waar slechts de bordessen door een andere partij worden gebouwd.

   Mijn antwoord op vraag b) zou zijn:
   Bij nieuwbouw ligt deze verantwoordelijkheid bij de integrator van het samenstel van machines, die de CE op het samenstel afgeeft.
   Bij een bestaande situatie is het de taak van de machinefabrikant om de eindklant/integrator te wijzen op de eisen uit de EN-ISO 14122-reeks. De eindklant/integrator zal dan voor trappen en bordessen die toegang geven tot machines de genoemde normenreeks moeten passen.
   met vriendelijke groet, Nick de With, FUSACON B.V.