ZF Wind bouwt grootste windmolentestcentrum ter wereld

Tandwielkastproducent ZF Wind gaat in het Belgische Lommel een installatie bouwen om ’s werelds grootste windturbines te testen. Het trekt hiervoor 50 miljoen uit.

ZF Wind bouwt grootste windmolentestcentrum ter wereld

Om in te spelen op sterk toenemende vraag naar windenergie en de zoektocht naar grotere turbines met meer vermogen, start de vestiging in Lommel met de bouw van een groot testcentrum. De testinstallatie zal met een lengte van 60 meter de grootste ter wereld zijn en maakt het mogelijk de grootste aandrijfsystemen en stroomgeneratoren te testen. Met een vermogen van 30 MW kan de testinstallatie ook extreme krachten op de aandrijflijnen testen.

Race om grotere windturbines 

“We anticiperen hiermee op in de toekomst nog grotere turbines, tot 30 megawatt”, aldus woordvoerder Nathalie Nijs. Het geeft aan hoe snel de ontwikkelingen gaan in de ontwikkeling van technologie voor duurzame energie opwekking. Enkele jaren geleden lag het vermogen van offshore windturbines op 9,5 MW. De testinstallatie, waar een kostenplaatje van 50 miljoen euro aanhangt, moet tegen 2024 operationeel zijn.

ZF Wind was voorheen onderdeel van Hansen Transmission, maar valt sinds 2011 onder het Duitse moederbedrijf ZF Friedrichshafen. ZF Wind specialiseert zich in de productie van tandwielkasten voor windturbines.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *