Weidmüller partner in ontwikkeling nieuw besturingssysteem windmolens

De nieuw ontwikkelde windturbines stonden al klaar, maar door leveringsproblemen ontbrak er één heel essentieel onderdeel: het besturingssysteem. Halverwege 2022 moest Rengineers daarom met spoed op zoek naar een oplossing. Ze klopten aan bij Oosterberg en die schakelden op hun beurt Weidmüller in.

Een BestWatt BW80-windturbine die door Rengineers in Nederland op de markt wordt gebracht. Samen met Weidmüller en Koninklijke Oosterberg is hier een nieuwe besturing voor ontwikkeld. Foto: BestWatt

In de wereld van energie is Rengineers een bedrijf met visie en ambitie, zonder daarbij de basis uit het oog te verliezen. Rengineers bestaat sinds 1996 heeft zich ontwikkeld van serviceorganisatie voor windturbines tot full-service dienstverlener met een focus op duurzame energieoplossingen. Van revisie, reparatie, monitoring en onderhoud tot het produceren van zelf ontwikkelde windturbines. Gezien de sterk veranderende Nederlandse energiemarkt richt Rengineers zich daarnaast ook op andere duurzame energieoplossingen, zoals energieopslag, waterstof en zonne-energie.

Kleine windturbines

Ruim vijf jaar geleden is Rengineers begonnen met het ontwikkelen van kleine windturbines. Zij zagen dat er steeds meer overbelasting ontstond op het net. Netcongestie werd een steeds groter probleem. Joop Bettink, eigenaar en oprichter van Rengineers, kwam met het idee van om kleine windturbines te gaan ontwikkelen. De filosofie erachter is om vooral te focussen op lokale energieopwekking, oftewel energie opwekken daar waar het nodig is. Het begon met 10kW-windturbines. Een paar jaar later werden nog twee varianten aan het assortiment kleine windturbines toegevoegd, de 45kW- en 80 kW-windturbines. Deze worden gebouwd op dezelfde mast, maar hebben een grotere maximale opbrengst.

De nieuw ontwikkelde windturbines moesten voorzien worden van besturingen. Rengineers klopte aan bij zijn leveranciers in de hoop op een goede en snelle oplossing. Eén van die leveranciers was Koninklijke Oosterberg. Het industrieteam van Koninklijke Oosterberg en de specialisten van Weidmüller kennen elkaar goed en benutten al jaren elkaars expertise waar mogelijk. en die besloten gelijk om hierin samen op te trekken met Weidmüller. 

Eén protocol

De drie partijen gingen gelijk samen aan de slag. Met Oosterberg en Weidmüller was er ruimte voor Rengineers om zelf mee te denken en mee te werken in het hele ontwikkelingsproces. De ontwikkelaars en techneuten van de drie partijen werden aan elkaar gekoppeld en gingen aan de slag. Het werd een enorm leerzaam proces met een veel innovatiever resultaat dan vooraf gedacht.
Weidmüller heeft uitgebreid ondersteund bij het opnieuw schrijven van de CODESYS- software. Van de drie communicatieprotocollen werd één protocol gemaakt, wat het mogelijk maakt om meer gegevens uit de generator te halen. Dit levert dus nog meer waardevolle informatie op. Ook de visualisatiesoftware, Procon-web, komt uit de koker van Weidmüller. Het hele besturingssysteem van de BW45 en BW80 windturbines draait nu op de vernieuwde Weidmüller PLC’s.

Innovatief

et besturingssysteem heeft zich al flink bewezen, want wekelijks worden er zo’n vijf installaties opgeleverd in Nederland én de andere landen waar Rengineers actief is zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België. De nog vrij korte maar nu al waardevolle samenwerking kan de komende jaren dus nog doorgroeien. Niet alleen voor windturbines, maar ook op het gebied van waterstof, zonne-energie en energieopslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *