Vuistgrote uitvouw-robot zwabbert zich een weg over de maan

Het Japanse Aerospace Exploration Agency (Jaxa) en speelgoedfabrikant Tomy Company hebben een robot ter grootte van een honkbal naar de maan gestuurd. Hij kan uitschuiven, rondrollen en filmen.

detailfoto robot, twee halve 'ballen' van metaal met gaten. In het midden  een uitgeklapt 'rad'.
Foto: Jaxa

De robot maakt deel uit van de eerste zachte maanlanding van Japan, Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), en werd op 6 september gelanceerd samen met de XRISM röntgensatelliet.

Het bolvormige voertuig heeft een diameter van 8 cm en een massa van ongeveer 250 g. Hij is uitgerust met twee camera’s en kan van vorm veranderen om op het maanoppervlak te rijden.

Links: LEV-2 verandert van vorm; rechts: LEV-2 in kruipmodus, zwaaiend van de ene naar de andere kant

Hirano Daichi was vanuit Jaxa betrokken bij de ontwikkeling van het voertuig. Hij zegt: “Om mee te kunnen op de SLIM, moesten we de LEV-2 verkleinen. Daardoor worden de rijprestaties echter verminderd. Om dit probleem aan te pakken, hebben we er een bolvormig object met uitzetbare wielen van gemaakt en een stabilisator die gebruik maakt van transformatietechnologieën voor speelgoed. Bovendien hebben we de robuuste en veilige ontwerptechnologie voor kinderspeelgoed overgenomen, waardoor het aantal gebruikte componenten in het voertuig zoveel mogelijk werd beperkt en de betrouwbaarheid ervan werd vergroot.

“Deze robot is ontwikkeld binnen de beperkt beschikbare omvang en massa met behulp van de inkrimpings- en gewichtsreductietechnologieën en het vormveranderingsmechanisme ontwikkeld voor speelgoed door Tomy en Doshisha University, evenals het kleine en energiezuinige besturingsbord en de camera ontwikkeld door Sony Group. ”

Dromen voor kinderen

De speelgoedfabrikant hoopt kinderen met de maanlander van dromen te voorzien. “Ik hoop dat kinderen geïnteresseerd zullen raken in wetenschap in het algemeen, en niet beperkt zullen blijven tot de ruimtewetenschap, door het voertuig ter grootte van een honkbal te zien rijden terwijl het naar links en rechts op de maan zwaait.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *