Voor het eerst controle over golven in magneten met supergeleiders

Kwantumfysici van de TU Delft hebben voor het eerst laten zien dat het mogelijk is om spingolven op een chip te controleren en manipuleren met behulp van supergeleiders.

Een illustratie van het experiment. De afbeelding laat twee gouden elektrodes zien bovenop een dun magneetlaagje. In het midden ligt een supergeleidende elektrode. Met de linker gouden elektrode wekken de onderzoekers spingolven op in het magnetische materiaal, die naar rechts reizen. Bovenop de elektrodes ligt een vierkant membraantje van diamant, waarmee de onderzoekers dwars door de supergeleidende elektrode heen kunnen kijken.
Een illustratie van het experiment. De afbeelding laat twee gouden elektrodes zien bovenop een dun magneetlaagje. In het midden ligt een supergeleidende elektrode. Met de linker gouden elektrode wekken de onderzoekers spingolven op in het magnetische materiaal, die naar rechts reizen. Bovenop de elektrodes ligt een vierkant membraantje van diamant, waarmee de onderzoekers dwars door de supergeleidende elektrode heen kunnen kijken. Beeld: Michael Borst, TU Delft

Deze minuscule golven in magneten bieden in de toekomst mogelijk een alternatief voor elektronica, interessant voor bijvoorbeeld energiezuinige informatietechnologie of koppelstukjes in een kwantumcomputer. De doorbraak, die gepubliceerd is in Science, geeft natuurkundigen in eerste plaats nieuw inzicht in de wisselwerking tussen magneten en supergeleiders. 

Energiezuinige vervanger

“Spingolven zijn golfjes in een magnetisch materiaal waarmee we informatie kunnen versturen”, aldus Michael Borst die het experiment leidde. “Omdat spingolven een veelbelovende bouwsteen kunnen vormen voor een energiezuinige vervanger van elektronica, zoeken wetenschappers al jaren naar een efficiënte manier om spingolven te controleren en manipuleren.”

De theorie voorspelt dat metalen elektrodes controle geven over spingolven, maar natuurkundigen zagen daar tot nu toe weinig van in experimenten. “De doorbraak van ons onderzoeksteam is dat we laten zien dat we spingolven wel goed kunnen controleren als we gebruik maken van een supergeleidende elektrode”, aldus Toeno van der Sar, Associate Professor bij de afdeling Quantum Nanoscience. 

Unieke sensor

De onderzoekers brachten de spingolven in beeld door hun magneetveld te meten met een unieke sensor. Van der Sar: “We gebruiken elektronen in diamant als sensoren voor de magneetvelden van de spingolven. Ons lab is pionier van die techniek. Het gave eraan is dat we door de ondoorzichtige supergeleider heen naar de spingolven eronder kunnen kijken, net als een MRI-scanner door de huid heen in iemands lichaam kan kijken.”

Nieuwe circuitjes

“De spingolftechnologie staat nog in haar kinderschoenen”, zegt Borst. “Om bijvoorbeeld energiezuinige computers te maken met deze technologie, moeten we eerst kleine circuitjes gaan bouwen om berekeningen uit te voeren. Met onze ontdekking gaat er een deur open: supergeleidende elektrodes maken talloze nieuwe en energiezuinige spingolf-circuitjes mogelijk.” 

“We kunnen nu apparaten ontwerpen op basis van spingolven en supergeleiders, die weinig warmte en geluidsgolven produceren”, vult Van der Sar aan. “Denk aan de spintronica-versie van frequentiefilters of resonatoren, onderdelen die in elektronische schakelingen zitten van bijvoorbeeld mobiele telefoons. Of schakelingen die als transistors of koppelstukjes kunnen dienen tussen de qubits in een kwantumcomputer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *