Studententeam Tech United van de TU Eindhoven prolongeerde vandaag de wereldtitel robotvoetbal tijdens de RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots. Met hun zorgrobot Hero moest het team ditmaal genoegen nemen met een vierde plek.
Voor de voetbalrobots is het de vierde keer op rij dat ze het WK winnen, en de zevende wereldtitel sinds hun bestaan. “Een prachtig resultaat! Het is bovendien een eer dat we volgend jaar tijdens het WK in eigen land als titelverdedigers aan de start verschijnen”, aldus Jette Bruurs van Tech United.
De voetbalrobots zijn wendbaarder dan voorheen door de nieuwe swerve drive. Deze bestaat uit drie bestuurbare wielen waardoor de robots beter kunnen roteren. Omdat de aandrijving gebruikt maakt van twee motoren per wiel (één om het wiel in de juiste richting te zetten en een voor de uiteindelijke aandrijving), kunnen de robotvoetbalsters ook tot 3 keer sneller accelereren dan voorheen, met snelheden tot 7 meter per seconde.
De RoboCup is het WK voor zelfsturende robots, robots die niet door mensen bestuurd worden. De tafelhoge robots spelen 5 tegen 5 met een echte voetbal, in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 x 12 meter. Ze zijn van tevoren geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt voetballen ze zelfstandig.
Stip op de horizon is dat voetbalrobots in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Volgend jaar komt de RoboCup naar Eindhoven (17 tot 21 juli 2024).
Huishoudelijke taken
Zorgrobot Hero behaalde de vierde plaats in de @Home-competitie, de categorie van de hulp-in-huisrobots. Hierin worden robots ontwikkeld die onder meer kunnen helpen om oudere mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Hero was vorig jaar al in staat om drankjes op te pakken en aan een mens te geven, maar is nu zo doorontwikkeld dat hij ook een deur kan openen en voorwerpen kan plaatsen op moeilijk bereikbare plekken, zoals op een plank en tussen andere voorwerpen.
HERO maakte indruk met winst in de ‘Restaurant-challenge’, waarbij de robot door een restaurantomgeving moet navigeren, obstakels moet vermijden en contact maakt met mensen. Maar in een sterk deelnemersveld met teams uit onder meer Zuid-Korea en Japan, moest het team na drie dagen met verschillende challenges uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plek.