TU Delft en RUG/UMCG ontwikkelen kindvriendelijke knoopcelbatterij

Jaarlijks overlijden wereldwijd ongeveer 2000 kinderen als gevolg van het inslikken van een knoopcelbatterij; de platte batterij met een diameter van 2 centimeter die in led-kaarsjes, je autosleutel of beweegbare knuffels zit. Bewust van dit gevaar zetten onderzoekers van TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zich in voor de ontwikkeling van een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Het onderzoek resulteerde in een patentaanvraag.

Tags:
strips met knoopcelbatterijen
Foto: Afbeelding van Alexei via Pixabay

Wanneer een knoopcelbatterij wordt ingeslikt komt elektrische lading vrij die onmiddellijk weefsel begint op te lossen, dit kan leiden tot blijvende schade of zelfs overlijden. Hart-Longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers ontwikkelden, in samenwerking met Delftse professor Marnix Wagemakers en Research Technician Frans Ooms een kindvriendelijke versie door de knoopcelbatterij te voorzien van een zekering. Na inname wordt de stroom automatisch onderbroken waardoor ernstig letsel, weefselschade of zelfs overlijden voorkomen wordt. 

Ebels: “Het mooie van ons systeem is dat het compatibel is met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen. Nu de patentaanvraag er is moet een team van professionals daadwerkelijk aan de slag gaan met de ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor.”

Toch een knoopcelbatterij ingeslikt? Honing en direct naar een arts

De artsen geven nog een tip mee voor ouders: “Het gevaar komt ironisch genoeg van gebruikte/ lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken.”

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Jammer dat het artikel niet vermeldt hoe de zekering bij inslikken wordt geactiveerd en waarom honing zou kunnen helpen…

    1. even googelen –> Honing is een zwak zuur en helpt de schade in je lichaam te beperken
      bovendien helpt het met doorslikreflex –> in de maag kan het minder kwaad dan bij de halsslagader
      niettemin direct laten opereren !!!