Team bouwt laboratoriumapparatuur van Lego

Bio-engineers van de Arizona State University (ASU, VS) hebben een mixer voor in hun lab gemaakt van een Lego-robot. Ze denken nog meer apparatuur van het speelgoed te kunnen maken.

Tags:
Zijaanzicht van de Lego-gradiëntmixer tijdens (A) zijn beginpositie en (B) zijn horizontale kantelfase. (1) 3D-geprinte centrifugebuishouder. (2) Draaiende motor om de buizen in horizontale positie te laten draaien. (3) Draaiende servomotor die verantwoordelijk is voor het horizontaal kantelen van de buizen. (4) Groot grijs tandwiel dat de twee motoren verbindt met zijn kleine tandwielcomplement. (5) De steiger die de constructie bij elkaar houdt. (6) De LEGO-controller voor het orkestreren van de bewegingen van de twee motoren. Voor de duidelijkheid zijn de zwarte kabels in het wit omlijnd. Beeld: Sentosa et al., PLOS ONE (2023) CC-BY 4.0

De onderzoekers creëren DNA-origami-structuren, waarvoor de zuivering van DNA-origami-nanostructuren vereist is; een proces dat doorgaans wordt bereikt via centrifugatie in een dure gradiëntmixer. Om de kosten te drukken, heeft het team echter een mixer gebouwd uit kant-en-klare Lego-kits.

Volgens de ontwikkelaars roteren traditionele gradiëntmixers materiaal in cilindrische reageerbuizen. Voorafgaand hieraan worden de ingrediënten in de buizen gegoten, die daartoe verticaal worden geplaatst. Zodra de buizen zijn afgesloten om morsen te voorkomen, worden ze horizontaal geplaatst en vervolgens rondgedraaid, waardoor het materiaal in de vloeistof in een gradiënt wordt gescheiden.

Om dit na te bootsen via een Lego-robotgradiëntmixer, heeft het team een basis met daarop een eenarmige robot. De arm kan een platform vasthouden waar de buizen in worden gezet.

Net als bij een echte mixer zal de robotarm de buizen, zodra ze gevuld en afgesloten zijn, langzaam ronddraaien om de inhoud te mengen. Het geheel wordt vervolgens gekanteld en snel rondgedraaid, aldus de onderzoekers.

Volgens het team heeft de Lego-robot de materialen met succes gemengd en gescheiden, vergelijkbaar met een ‘echte’ gradiëntmixer, en zij geloven dat andere dure laboratoriumapparatuur op dezelfde manier kan worden geconstrueerd.

De bevindingen worden beschreven in het artikel Gradient-mixing Lego robots for purifying DNA origami nanostructures of multiple componenten by rate-zonal centrifugation, dat verschijnt in het tijdschrift Plos One.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *