Te weinig vakmensen? FreezerData vervangt ze door AI

Door het groeiend tekort aan technisch personeel ziet hightech platform FreezerData nieuwe kansen om verder door te groeien in de koel- en vriessector. Het AI-gestuurde platform is inmiddels bij 66 organisaties geïnstalleerd, waaronder de GGD Utrecht en het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam.

FreezerData positioneert zich als ‘de toekomst van de koeltechniek’ en ‘het antwoord op het enorme tekort aan geschoold technisch personeel’. Daartoe combineert het platform twee functionaliteiten. De eerste is de mogelijkheid om voorspellend onderhoud te doen op basis van real-time inzicht in de status van apparatuur en installaties. Dat leidt tot efficiënter onderhoud en een substantiële vermindering van uitval en storingen. Daarnaast geeft FreezerData toegang tot de meest recente technische handleidingen en gebruiks- en onderhoudsinformatie van koel- en vriesinstallaties via een ChatGPT-functie in het platform. In combinatie met de sensordata levert dit iedere koelmonteur direct inzicht op hoe eventuele storingen snel – en waar mogelijk op afstand – verholpen kunnen worden. 

Nieuwe generatie koelmonteurs

Volgens Henk Komin, directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij FreezerData, kampen opdrachtgevers allemaal met dezelfde problematiek. “Ten eerste worden er wettelijk steeds hogere eisen gesteld aan koel- en vriesinstallaties, waardoor deze technisch steeds complexer worden. En daarbij hebben we te maken met vergrijzing onder ervaren vakkrachten, waardoor de onderhoudscapaciteit van de koeltechnische bedrijven afneemt. FreezerData wil een antwoord zijn op beide problemen. We zorgen ervoor dat storingen en uitval structureel worden teruggebracht door vroegtijdige signalering. En we maken die complexe techniek beter toegankelijk voor een nieuwe generatie ‘digital native’ koelmonteurs die gewend is alles online te kunnen vinden,” aldus Komin. 

Opschaling

Voor de opschaling zijn de ervaren ondernemers Rutger Prent, David Sluis en Gerrit Reinders toegetreden tot de Raad van Advies. Komin: “Tot nu toe bedienen we voornamelijk IJskoud-klanten met deze oplossing, maar het platform kan ook heel goed door andere koeltechnische bedrijven worden ingezet. En aangezien de combinatie van complexere techniek en schaarste op de arbeidsmarkt een internationaal probleem is, kunnen dat wat ons betreft ook prima buitenlandse partijen zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)

  1. Recent presentatie bijgewoond van deze mooie oplossing. Naast genoemde voordelen zie ik ook goede kansen voor energiebesparing op basis van de FreezerData informatie.
    Recent bv. een bierkoelcel met enorm stroomverbruik gevonden, zonder nog klachten van biertemperatuur, deze had maanden eerder gerepareerd kunnen worden op basis van de FreezerData als deze was aangebracht.

    Ook zie ik goede toepassing voor monitoring van (hybride) warmtepompen en daarmee in toekomst optimalisatie van energieverbruik van verwarmingssystemen !

  2. Het is in de koelwereld alleen maar toe te juichen dat er elektronische bewaking over de installaties toegepast gaan worden. Men ziet, voordat de monteur het in de gaten heeft, dat een condensor moet worden gereinigd, een compressor teveel energie nodig heeft of te lang staat te draaien, etc. Mogelijk kan de verplichte jaarlijkse inspectie worden uitgesteld naar een twee-jaarlijkse.