Sok met printed electronics zorgt voor vroege stressherkenning in gehandicaptenzorg

Zorgtechnisch bedrijf Mentech en specialist in printed electronics Metafas hebben een sok geproduceerd die helpt bij vroegtijdige stressherkenning bij gehandicapten en ouderen. De SentiSock meet fysiologische parameters als huidgeleiding, hartslag en beweging.

sentisock
De zeefdruklagen en materiaalstapel in de SentiSock die in combinatie met een algoritme zorgen voor vroege stressherkenning in de gehandicapten- en ouderenzorg. Foto: Mentech innovation

“Bij de ontwikkeling en productie van de sokken was de keuze van het materiaal, een speciale thermoplastische polyurethaan (TPU), cruciaal,” zegt Luc van Neer, directeur van Metafas. “Dit materiaal heeft een optimale rek en krimp, en heeft een goede hechting met onze inkten. Op de TPU-laag worden vervolgens de functionele lagen opgebouwd, door middel van zeefdruk met zilver-, koolstof- en diëlektrische inkten. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor goede duurzaamheid en kreukbestendigheid, en een goede hechting op het TPU-substraat. Een slim meanderend ontwerp van de sensor en de opbouw van de bovengenoemde inkten in verschillende lagen, maken de sok robuust genoeg voor normaal gebruik. Zo wordt overstrekking van de inkt en daardoor mogelijk verminderde geleidbaarheid voorkomen, wat de levensduur van de sok ten goede komt.”

De SentiSock biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele meetmethoden, zoals plakelektroden of polsbanden. De sok kan eenvoudig worden aangebracht tijdens het aankleedproces en wordt goed geaccepteerd door deze kwetsbare groep. Bovendien is de sok wasbaar en herbruikbaar, wat het een milieuvriendelijk en kosteneffectief alternatief maakt voor wegwerpelektroden. De sokken worden momenteel al gebruikt in intramurale verzorgingshuizen in Nederland, België en verschillende andere Europese landen. Metafas werkt intussen aan een verdere optimalisatie van productieproces, om snel verder op te kunnen schalen.

Mentech betrok Metafas in een vroeg stadium bij het project, vanwege de expertise van het bedrijf in de ontwikkeling en productie van printed electronics. Zo ontstond een co-development project, wat leidde tot een korte doorlooptijd met een hoog innovatief karakter.

“De productie-expertise van Metafas was een belangrijke factor in onze beslissing om met hen samen te werken, maar ook de constructieve samenwerking was doorslaggevend, aldus Reon Smits, CTO van Mentech. “Vanaf het begin werd er proactief meegedacht over het ontwerp van de elektrode en technische oplossingen om de sok zo draagbaar mogelijk te maken, zelfs voordat er concrete afspraken waren gemaakt over productieaantallen en kosten. Dit stelde ons in staat om de SentiSock in een vroeg stadium en in een nauwe samenwerking te optimaliseren.”

Hij gaat verder: “Oorspronkelijk hadden we een standaard geprinte medische elektrode-patch op de voet overwogen voor stressdetectie, maar dit bleek voor onze doelgroep te ingrijpend. Daarnaast zijn deze patches niet duurzaam, omdat ze na eenmalig gebruik worden weggegooid. Daarom hebben we gekozen voor een ‘wearable’ oplossing, wat uiteindelijk heeft geleid tot de ontwikkeling van de SentiSock. Sokken bieden een directe en betrouwbare verbinding met de voetzool, zijn een vertrouwd kledingstuk voor iedereen en zijn natuurlijk ook nog eens wasbaar en herbruikbaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *