Safety Event: die machineverordening valt eigenlijk best mee

Rond de 300 bezoekers waren 20 november present op de dertiende editie van het Safety Event – officieel Engineering Event Safety. Machinebouwers, vertegenwoordigers van (semi-) overheidsinstanties, onderzoekers en enkele studenten – en dan vergeten we vast nog wat categorieën – waren afgereisd naar 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch voor een bezoek aan het jaarlijkse kennisevent dat na al die jaren nog steeds maar één onderwerp centraal heeft staan: machineveiligheid.

Dat dit jaar de komende ‘Verordening (EU) 2023/1230 betreffende de machines’ centraal stond, was wel ongeveer een vanzelfsprekendheid. De vervanger van de nu nog geldende Machinerichtlijn wordt 20 januari 2027 van kracht. Dat het ‘nu nog best meevalt’ is in elk geval waar, want voor die datum mag je er in elk geval nog nergens naar verwijzen in de papieren die bijvoorbeeld bij een nieuw te leveren machine horen. Als machinebouwer kan niemand zich beroepen op de tekst die nu is gepubliceerd.

Alles op de schop?

Maar dat wil niet zeggen dat je toch 19 januari 2027 achter over kan leunen. Dennis van Loon (Kader) de eerste plenaire spreker mocht de schrik wegnemen dat in de komende Machineverordening werkelijk alles op de schop gaan. Dat geldt dan weer wel voor de o zo belangrijke lijst met ‘Bijlages’ – maar die is in hoofdzaak hernummerd en inhoudelijk niet echt overhoop gegooid.

Beter en eenvoudiger?

Na zijn lezing leek het publiek bij handopsteken de vraag of de nieuwe Verordening beter aangepast lijkt aan de stand van de techniek bevestigend te beantwoorden. En dan moet je vooral denken aan de relatie met de ‘digitale’ innovaties sinds de introductie van de Machinerichtlijn 2006/42/EG. Ook de vraag of de het nu een verbetering is mocht op instemmend geknik reken. In elk geval staat er namelijk nu wel een definitie in van het hete hangijzer binnen de machineveiligheid: de substantiële wijziging. Niemand leek evenwel in te stemmen met de opmerking dat – zoals het in de overwegingen bij de Verordening – het er eenvoudiger op was geworden.

Onschuldig

En wat dat getal 13 betreft – dagvoorzitter Marcel Bamberg had na het parallelprogramma bestaand uit twee series van elk vier lezingen nog wel een vraag voor de laatste plenaire spreker, Ruud Welschen van Siemens die cybersecurity als onderwerp had. Dat cybersecurity een ‘dingetje’ is, bleek wel toen een ogenschijnlijk standaard Apple-oplaadsnoertje spontaan zijn presentatie wist op te starten. In dat toch niet zo onschuldige snoertje bleek namelijk een chip met DuckyScript verstopt.

NIS2

De vraag was overigens: “Ben jij de brenger van slecht nieuws?” Want die machinebouwer die denkt nog wel de tijd te hebben tot 2027? Die heeft nog niet gehoord van NIS2. De Network and Information Systems-richtlijn 2022/0383 scherpt de regelgeving aan op het gebied van cybersecurity. Laat dat nu net een van die digitale ontwikkelingen zijn die in de Machineverordening ook een rol gaat spelen. Eén aandachtspuntje: de NIS2-richtlijn wordt van kracht op 18 oktober 2024. En je hebt als bedrijf eerder met de NIS2-regelgeving te maken, dan je denkt. Oh – Welschens antwoord op de vraag van Bamberg? “Sorry.”

De ‘party pics’ zijn beschikbaar op Facebook!

Contactgegevens
AdresBoreelplein 70
Postcode en plaats
7411 CG Deventer
Telefoon+31 0570-504300
Meer informatieInformatie aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *