‘Robot-springmeester’ maakt ondergrondse mijnbouw veiliger (video)

Een robotoplossing die zelfstandig de springgaten in de mijn herkent en daar de explosieven in aanbrengt. ABB heeft in samenwerking met de mijnexploitanten Boliden en LKAB de tests afgerond met de Robot Charger. Hiermee komt een einde aan een van de laatste handmatig uit te voeren werkzaamheden in de ondergrondse mijnbouw.

“Dit is een belangrijke technologische ontwikkeling voor ABB en de industrie in het algemeen, waar veiligheid deel uitmaakt van de algemene ESG-verplichtingen (Environment, Social & Governance – red.) “, zegt Vedrana Spudic, hoofd Technologie, Business Line Mining, ABB. “De robot lokaliseert de geboorde gaten op de rotswand met behulp van een visionsysteem en de recente tests tonen aan dat ze allemaal kunnen worden bereikt en gevuld in een volledig geautomatiseerde cyclus.”

Twee robotarmen

Het aantal varieert maar in de grotere mijnen worden tot 15 keer per dag explosieve ladingen tot ontploffing gebracht voor het winnen van mineralen en metaalertsen. Het testprogramma is uitgevoerd bij Boliden Garpenberg, naar zeggen de productiefste ondergrondse zinkmijn, 180 kilometer ten noordwesten van Stockholm.

De ABB Robot Charger staat op een hydraulisch platform op een voertuig. Dankzij het platform kan de hele rotswand worden bereikt. De boorgaten worden automatisch gedetecteerd via vision en gevuld met de explosieve lading. Hierbij worden twee robotarmen gebruikt. De eerste robot scant de rotswand en lokaliseert de springgaten. Een tweede, kleinere robotarm pakt een ontstekingscassette uit het ontstekingsmagazijn. De ontsteker wordt bevestigd aan de primer (een tussenspringstof die de hoofdlading tot ontploffing moet brengen) en vervolgens aan het uiteinde van de laadslang van de eerste robot. De laadkop wordt dan verplaatst naar de positie van het gat en de laadslang wordt in het geboorde gat geduwd. De explosieven worden dan door de slang gepompt terwijl de slang zelf wordt ingetrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *