Robot bouwvakker bouwt modulaire woonunits

De Vlaamse bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech start-up AUAR werken samen om modulaire woonunits te bouwen die door robots worden geproduceerd. Daarvoor wordt in de vestiging van Vandenbussche in Aalter een gespecialiseerde afdeling of ‘microfabriek’ opgericht.

Tags:

“Tegen 2040 moeten er 300.000 woningen in Vlaanderen bijkomen. Dat vereist een forse verhoging van de productiviteit. Wij geloven dat robotisering daar een cruciale bijdrage aan kan leveren. Alleen ontbreekt ons vandaag de kennis en technologie. Daarom gaan we nu in zee met AUAR, gespecialiseerde start-up uit Londen”, vertelt Vandenbussches CEO Kristof Defruyt. “In onze vestiging in Aalter wordt een nieuwe, gerobotiseerde afdeling ingericht waarin modulaire houten woonunits geproduceerd zullen worden. Onze ambitie is om in 2024 de eerste bouwprojecten samen te realiseren.”

Software

Mollie Claypool van AUAR: “Als tech start-up willen we meer voet aan de grond krijgen in Europa door onze technologie aan te bieden aan bouwbedrijven. Concreet betekent dit dat we naast robots ook de bijhorende software leveren om de houten bouwunits te fabriceren. De samenwerking met Vandenbussche is een mijlpaal, want het is de eerste samenwerking op Europees grondgebied.”

Testopstelling

In Oostduinkerke werd een eerste testopstelling gebouwd: een tuinhuis opgetrokken uit houten units die door robots werden geproduceerd. “Bij de montage komen nog manuele handelingen te pas, maar ieder component, zowel van de gevels als voor de binnenafwerking, werd op voorhand door de robots geproduceerd. Dat is uniek”, gaat Kristof Defruyt verder. Voor Vandenbussche is dit de toekomst: “Er is niet alleen de enorme tijdswinst in de fabriek, die helpt om de kosten kunt drukken. Het bouwproces zelf wordt er ook een stuk transparanter op, aangezien de fabricagetijd van tevoren bekend is.”

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *