Podcast: Veiligheid als motor voor innovatie

Deze podcast gaat in op het belang van innovatieve machinebouwers in Nederland en de rol die machineveiligheid speelt bij deze innovaties en de ontwikkeling van normen voor machines. Jan-Willem Rodenburg van Lely Industries, Coen Gulijk van TNO en Wiene Fokkinga van NEN doen mee aan deze podcast.

Tags:

Jan-Willem Rodenburg, manager Product Safety & Compliances bij Lely Industries vertelt over de innovatieve oplossingen die ze bij Lely Industries ontwikkelen zoals een melkrobot, een voerrobot en een mestrobot. Het nieuwste product is een robot die geheel zelfstandig de akker opgaat, daar het gras maait en dat aan de koeien voert. Terwijl hij het gras maait kan hij ook de akker bemesten, 24/7. De boer heeft nog wel de regie, dus hij bepaalt wanneer deze dingen moeten gebeuren. “Veiligheid is heel belangrijk, er mogen absoluut geen ongelukken gebeuren met onze producten,” zegt Rodenburg. “Veiligheid nemen we vanaf het begin van de ontwikkeling van een nieuw product mee.”

Nadenken over veiligheid

Coen Gulijk professor Digital Transformation of Safety Management Systems bij TNO: “Goed dat er van tevoren wordt nagedacht over de veiligheid van de op de markt te brengen nieuwe producten. Je hebt te maken met wettelijke kaders wat betreft veiligheid dus dan weet je welke keuzes handiger zijn. Dan hoef je niet achteraf nog dingen aan te passen, wat veel tijd en geld kost. Als je van tevoren goed nadenkt over de risico’s dan kan je prioriteiten stellen in het ontwerpproces.”

Lat ligt hoog

Rodenburg: “De markt bepaalt uiteindelijk wat ze van je product vinden. Als je een minder veilig product levert dan zullen gebruikers daar absoluut iets van vinden. Als je het één keer verkeerd doet dan is het snel over. Als wij een proof-of-concept versie hebben van een nieuw product dan begint en eindigt alles met de risico-analyse. We bepalen de risico’s en daar gaan wij heel ver in. De nieuwe machineverordening betekent voor ons vooral een hoop administratie. Voor de producten die al op de markt zijn verandert er niks. Er zijn voor veel van onze innovatieve producten geen bijpassende normen dus moet je die veiligheid zelf bepalen en wij leggen de lat wat betreft veiligheid erg hoog. Wij denken ook vooruit, dus bijvoorbeeld over de risico’s van AI en cybersecurity.”

AI en cybersecurity

Coen Gulijk: “Voor fabrikanten die AI verwerken in de veiligheidsmaatregelen in hun producten verandert er wel wat met de komst van de machineverordening. Zij moeten een veiligheidsanalyse van de AI doen. De AI-richtlijn die eraan komt zegt ook: gebruik je AI voor een veiligheidstaak dan moet je kunnen aantonen dat die veilig is. Verder is er de cybersecurity-act die zegt dat de apparatuur veilig moet kunnen blijven. Die mag niet van buitenaf overgenomen kunnen worden.”

Normcommissie landbouwwerktuigen

Jan Willem Rodenburg zit sinds 8 jaar in de normcommissie 341043 ‘Landbouwwerktuigen’ waar hij meehelpt met de ontwikkeling van een nieuwe norm. Hoe is hij zo in deze commissie terecht gekomen en waarom help hij mee? “Om praktische redenen,” zegt Rodenburg. “We ontwikkelden een nieuw product: de voerrobot en verkochten die ook veel in Duitsland. De autoriteiten dachten daar, wat is dat? Wij zijn toen naar Duitsland gegaan om tekst en uitleg gegeven. Maar het is niet handig om dat voor elk land te doen. Dus vandaar dat we dachten aan het ontwikkelen van een nieuwe norm die wereldwijd gebruikt kan worden.”

Luister naar de complete (tweede) podcast van december 2023 Arbeidsveiligheid en de nieuwe machineverordening op Spotify:
https://open.spotify.com/episode/0MYBAwE94I5HMF96n3Hcgq

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *