Podcast: menselijk gedrag en veiligheid

“Waarom gaan mensen door met hun werk terwijl ze weten dat er een risico is. Het heeft te maken met een soort onzekerheid, een soort van niet durven iets ervan te zeggen”, zegt Annemarie Timmermans gedragsveiligheidskundige.

Tags:

Timmermans is trainer, spreker en auteur en werkt al meer dan 35 jaar in de veiligheid. Ze spreekt in deze podcast van de podcastserie ‘Verhalen in veiligheid’ met Orly Polak over gedrag bij veiligheidsissues.
“We willen het allemaal goed doen maar er is toch iets wat ons tegenhoudt. Als je bijvoorbeeld iets op straat ziet waarvan je denkt dat het niet veilig is, hoe moeilijk is het dan om erop af te stappen en er iets van te zeggen? Op het werk geldt dat ook. Het is gemakkelijker wanneer je elkaar goed kent.”

Drempel

“Maar het blijft onzekerheid. Wat als je het verkeerd hebt gezien, of als je een opmerking krijgt zoals ‘waar bemoei jij je mee? Ik weet echt wel wat ik doe?’ Maak je dat vaker mee, dan wordt de drempel om in te grijpen hoger. Tegenwoordig speelt ook mee dat mensen op een bouwplaats vaak uit allerlei verschillende landen komen, dus dan heb je met taalproblemen te maken. Vaak is ons gedrag ook onbewust onveilig, je hebt het niet altijd in de gaten. Er zit ook iets achter van, het goed willen doen voor je baas. Een project kan vertraging oplopen door te stoppen vanwege de veiligheid. Ik heb wel meegemaakt dat een projectleider een project stopte vanwege veiligheid, maar dat zijn baas uiteindelijk besloot om iedereen te laten doorwerken.”

Lef

Wat hebben we nodig om wel iets stil te leggen wanneer het niet veilig is? “Het vergt een gezonde portie lef om met elkaar te bespreken dat het ok is om elkaar erop aan te spreken”, aldus Timmermans.

Luister de gehele podcast op Spotify, podcast: Verhalen in veiligheid (12 maart, 2024)

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *